Wij vangen regelmatig ook vleermuizen op in ons hospitaal. Indien mogelijk herstelt de vleermuis in ons hospitaal en laten wij deze op ons terrein weer vrij. Op het moment dat dit niet lukt kijken wij samen met een vleermuizenexpert naar de andere mogelijkheden.
Hieronder is een Nederlandse vleermuissoort ”de Laatvlieger” te zien, terwijl hij geniet van een lekkere sappige meelworm. De Laatvlieger dankt zijn naam aan het feit dat hij later uitvliegt dan een andere grote vleermuissoort: de rosse vleermuis of vroegvlieger. De Laatvlieger wordt tussen de 6 en 8 centimeter groot en weegt gemiddeld rond de 20 gram. De spanwijdte is ongeveer 32 tot 38 centimeter.
Feitje: “De laatvlieger kan wel 24 jaar oud worden!!”
De Laatvlieger is een drager van het rabiës virus, hierom is het te allen tijden verstandig om deze vleermuizen te hanteren met handschoenen aan en/ of een handdoek. Tref jij buiten op straat een vleermuis aan? Zet hem dan even voorzichtig in een doosje (maar doe dit niet met blote handen!) en hang hem rond de schemering aan een muur of boom. Dat is de tijd dat vleermuizen uitvliegen. Is de vleermuis na +/- 30 minuten niet weggevlogen plaats hem dan terug in het doosje en neem contact op met de dierenambulance in je eigen regio.
Uitgelichte hoofdafbeelding, ter illustratie