Kuifeend in de knoop

17 augustus 2021

Op een zondagmiddag kreeg onze meldkamer een melding over een kuifeend die vastzat aan een stuk visdraad. De kuifeend zat ongelukkig vast met zijn voet aan een omgevallen boom in het water. Hij probeerde zich los te trekken, maar dit lukte niet. Hij probeerde wanhopig weg te vliegen, maar kwam geen millimeter vooruit of omhoog. Omdat eenden natuurlijk redelijk platte pootjes hebben, moest daar wat bijzonders aan de hand zijn.

Zowel de melder als de bewoners van het huis hadden al een reddingspoging uitgevoerd. Helaas was het niet gelukt de kuifeend zelf te bevrijden. Gelukkig zijn onze chauffeurs erg creatief en wist Martin het eendje binnen te hengelen. Hij moest daarvoor eerst over de omgevallen boom heen klimmen en een tak afbreken om zo met de zwanenhaak de tak van het eendje dichterbij te halen. Zo zie je maar dat het materiaal dat soms voor een ander dier bedoeld is, toch nog goed van pas kan komen.

De kuifeend had een flink gezwollen pootje en het visdraad had diep in zijn been gesneden. We hebben er hierom voor gekozen het eendje naar Wildopvang Delft te brengen voor revalidatie, voor hij weer wordt uitgezet. Martin heeft uiteraard geprobeerd om ter plaatse het visdraad te verwijderen. Toch is het altijd een risico om een vogel die slachtoffer is geworden van visdraad direct los te laten. De kans op ontstekingen en zelfs het afsterven van het pootje is altijd aanwezig. Zeker als er een heel diep stukje draad is achtergebleven. Observatie bij een opvang is in deze gevallen vaak de beste beslissing.

Geluk bij een ongeluk was dat de melder van de kuifeend natuurfotograaf is en prachtige beelden van de reddingsactie heeft kunnen maken.

Fotografie: Kevin Hollmann.

Dit actieverhaal is eerder geplaatst in ons magazine en haalde zelfs de cover. Wil je ons magazine ook ontvangen? Word donateur!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!