Koolmees of goudhaantje?

9 november 2020

We ontvingen een melding over een verzwakte koolmees die op de straat op de grond was gevonden. De melders konden het vogeltje zo oppakken. Zij hebben het vogeltje meegenomen naar hun werk. Chauffeuse Sam ging erheen om te ontdekken hoe het met het diertje ging.

Ter plaatse bleek het niet om een koolmees te gaan, maar om een goudhaantje. Dit is een van de kleinste vogels van Europa. Ze wegen vaak niet meer dan 5 gram. Het goudhaantje heeft een opvallende gele kruinstreep met zwarte zijbanen. Met zijn fijne priemsnaveltje eet hij insecten en kleine spinnetjes.

Gedurende de herfst kom je ze in allerlei tuinen tegen, vooral aan de kust. Dit zijn vaak exemplaren uit Scandinavië die dan komen overwinteren of op doortrek zijn. Omdat goudhaantjes het hele jaar door insecten blijven eten, hebben deze kleine vogeltjes het met strenge winters met ijzel en sneeuw vaak erg moeilijk.

Goudhaantjes leven in groepjes en trekken vaak op met mezen. In de trektijd strijken er wel duizenden in ons land neer. Ze zijn soms zo bezig met het zoeken naar voedsel dat je ze bijna aan kunt raken.

Dit verzwakte goudhaantje is naar Vogelopvang De Wulp gegaan om bij te komen. Als hij voldoende is aangesterkt, kan hij zijn weg weer vervolgen.

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

 
Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!