Zaterdag hebben we een konijntje opgehaald dat gevonden is in het Zuiderpark. Meteen bleek dat het konijn – we hebben haar “Flosje” genoemd – dringend medische zorg nodig had. Haar toestand was zorgwekkend.
Op de foto’s is te zien dat Flosje ernstig last heeft van oormijt. Oormijten zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van het oor leven. Ze komen onder andere voor bij honden, katten, konijnen, cavia’s en fretten.
Het zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht. De aanwezigheid van de mijten zorgt voor irritatie van de gehoorgang. Als reactie hierop gaat de gehoorgang meer oorsmeer produceren. De mijten krijgen zo meer voeding en de infectie zal zich uitbreiden. Een oormijtinfectie komt vaak bij jonge dieren voor en is erg besmettelijk. Als een huisdier er last van heeft is het verstandig alle overige huisdieren in het gezin ook te behandelen.
Voorzichtig hebben we de zogeheten “kalk”, de uitscheiding van de oormijt, van Flosje haar oor verwijderd. Ze is inmiddels behandeld en schoongemaakt zodat de mijten geen kans hebben zich verder te verspreiden. Ook houdt onze dierenarts haar nauwlettend in de gaten. Helaas is de ernst van deze oormijt niet iets wat zich in een aantal dagen heeft ontwikkeld. Vermoedelijk huppelt Flosje al lange tijd met deze ongewenste gasten rond en mogelijk is dit de reden geweest dat de oude eigenaren hebben besloten haar ergens achter te laten. Zonde, want oormijt is erg vervelend voor het dier en heel simpel door de eigenaar te voorkomen en te behandelen.
Helaas is het Zuiderpark een populaire plek om konijnen en andere knaagdieren te dumpen. Dit geldt trouwens ook voor kinderboerderijen. Mensen realiseren zich vaak niet dat kinderboerderijen deze gedumpte dieren niet zomaar kunnen huisvesten naast hun eigen dieren. De gedumpte dieren vormen een gevaar voor de gezondheid van de andere dieren, omdat niemand weet wat de nieuwe beestjes met zich meedragen. Het is nooit een verantwoorde beslissing om je huisdier bij een kinderboerderij of ergens anders achter te laten. Tamme dieren zijn niet in staat om in parken of bossen te overleven, ze kunnen niet voldoende eten en drinken vinden en zijn niet bestand tegen wilde dieren, verkeer en weersomstandigheden.
Flosje blijft voorlopig bij ons in het hospitaal voor de nodige medische zorg en TLC.