Koi karper in ademnood

15 november 2019

We kregen een melding dat een overleden Koi karper in het water lag, in een sloot in de woonwijk Ypenburg. Toen ambulancechauffeurs Thon en Anita aankwamen, wachtte de meldster en een groep kinderen ze op. Vanaf de brug wezen ze aan waar de karper lag.

En op die plek zagen we een enorm grote oranje Koi karper van minimaal 80 cm lang. Hij lag in ondiep water vlakbij de kant en zijn grote rug stak boven het water uit. Hij was gelukkig nog in leven. Maar wat nu…  Hoe vervoer je zo’n joekel van een levende vis? We besloten hem in een grote stevige plastic zak te vervoeren met daarin een laag slootwater. Terwijl we zijn vervoerstas prepareerden, probeerde ambulancechauffeur Anita de karper uit het water te vissen. Hij maakte al aanstalten om weg te zwemmen, maar ze hield hem snel tegen met een vangnet.

Ondertussen werd er druk overleg gevoerd met onze thuisbasis. Daar werd met het vissenasiel in Delft geschakeld. Het was natuurlijk van belang om de vis zo snel mogelijk te verplaatsen. Gelukkig waren ze vlakbij het vissenasiel. Thon ging achterin de ambulance zitten, samen met de enorme vis. Om de zak goed recht te houden, zodat de vis niet weer in ademnood zou komen. En na 10 minuten rijden konden ze de karper veilig en wel aan het asiel overdragen.

De Koi karper werd onderzocht en bleek geen ziektes te hebben en geen verwondingen. Mogelijk lag de vis aan de waterkant te dobberen door zuurstofgebrek. Als het een aantal dagen flink regent, is er vaak minder zuurstof in het water. Hoe lang de vis al in de openbare wateren leefde, zal altijd een vraag blijven. Deze uitheemse diersoort hoort in ieder geval niet thuis in onze sloten. Gelukkig zwemt ‘ie nu weer, met de juiste verzorging, in een groot en beschermd binnen bassin. Het vissenasiel gaat straks op zoek naar een geschikte plek voor deze mooie grote karper.

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!