Kleine mol maakt vrije val

24 juni 2024

Toen een mevrouw uit Nootdorp haar kinderen naar school had gebracht, lag er opeens een molletje voor haar voeten. Op dat moment liep ze onder een treinviaduct waar werd schoongemaakt, dus misschien was de mol gevallen? Of was hij door een vogel gepakt en weer losgelaten? We zullen het nooit weten.

In elk geval had de mol een flinke smak gemaakt, van wel een meter of drie. Mevrouw schakelde meteen hulptroepen in; haar man kwam met een emmer om de kleine mol te vervoeren naar hun huis en eenmaal daar belden ze de dierenambulance.

Chauffeur Eline checkte de gezondheid van de mol door hem even op het gras naast het huis te laten lopen. Hij leek wat last te hebben van een van zijn achterpoten, maar hij was gelukkig nog wel levendig. Weliswaar viel hij af en toe om, maar ja, als je gewend bent om onder de grond te leven, moet het ook wel heel gek zijn om opeens op gras te staan. Zeker als je ook nog eens slechtziend bent!

We brachten het molletje naar de Wildopvang in Delft. Daar keken ze wel op van dit logeetje, want zo vaak komt het niet voor dat er een mol in het wild loopt. Waarschijnlijk hadden we hier te maken met een jonger exemplaar, omdat jonge mollen in deze tijd van het jaar door de moeder uit haar gangenstelsel worden verdreven. De kleintjes hebben echter nog te weinig kracht in hun graafpootjes en niet genoeg ervaring om hun eigen gangen te graven. Er rest hen dan niets anders dan boven de grond op zoek te gaan naar onbewoonde tunnels.

Bij de wildopvang kon de mol even bijkomen van de schrik en is daarna waarschijnlijk snel weer uitgezet – een mol kan namelijk erg slecht tegen gevangenschap.

Beeldmateriaal: Dierenambulance Den Haag. Vrij te gebruiken. 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!