Kauw verstrikt in boom

30 juni 2023

Het is nog vroeg op een zondagochtend als we een melding ontvangen vanuit Rijswijk. Een kauwtje zit vast in een boom. Hij worstelt en fladdert, maar komt niet los.

Chauffeur Henk gaat op pad. Hij moest even zoeken, want de melder was onderweg en kon helaas niet blijven wachten tot we er waren. Maar gelukkig waren de ouders van het kauwtje in de buurt en door hun aanwezigheid kon Henk het jonge kauwtje ook vinden. Maar wat een pech, de vogel zat te hoog in de boom, op een onhandige plek aan een overhangende tak. We konden daar met een ladder niet bij komen.

Henk belde met de centralist in de meldkamer. De centralist zou de brandweer om hulp vragen. We zijn enorm blij dat we altijd op hun tijd en inspanning kunnen rekenen. Ze staan graag voor de dieren klaar!

Toen de brandweer er was, werd er een plan bedacht. Doordat de vogel aan een lange tak vast zat, zou het heel lastig zijn om er met een ladder bij te kunnen. Door onder de vogel een doek te spannen en de tak met vogel en al los te knippen, zou de kans op succes groter zijn. Henk zou de kauw dan veilig in de ambulance los kunnen halen van het draad waaraan hij verstrikt was geraakt.

Zo gezegd, zo gedaan. Alles verliep volgens plan. De kans is groot dat het vogeltje al een tijd vast zat, want hij begon direct te drinken van het water dat Henk hem aanbood. Het was een beetje puzzelen en knippen, maar toen was het diertje bevrijd van zijn tak.

Henk heeft de kauw naar Vogelopvang De Wulp gebracht. Hij leek geen verwondingen te hebben, maar daar kan hij even rustig bijkomen en kunnen ze hem observeren om te zien of hij echt niets ernstigs aan zijn avontuur heeft overgehouden.

Beeldmateriaal © Ivar Gieles.

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!