Kittens Olli en Uzzi moeten nog wat bijleren (geb. half mei)

13 september 2023

Dit dier is al geadopteerd!

  • Kunnen met andere katten: ja. We plaatsen ze als koppeltje of met/bij een andere jonge, speelse kat
  • Kan met honden: dat kunnen we even testen
  • Kinderen: 12+
  • Huis met tuin of appartement met veilig afgenet balkon
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Katertjes Olli en Uzzi waren een maand of twee oud toen ze bij ons binnen kwamen, samen met hun twee broertjes. Ze zijn gevonden in een parkje, waar ze waarschijnlijk ook geboren zijn. Het is de vraag of ze ooit met mensen in contact waren geweest. Hun moeder was duidelijk mensen gewend, maar deze vier kleintjes vonden ons werkelijk doodeng.

Lekker speels ….

Als kittens pas op deze leeftijd met mensen in aanraking komen is het moeilijker ze aan mensen te laten wennen. Maar onze Olli en Uzzi zijn een heel eind gekomen. Ze zijn niet bang meer en gaan gewoon lekker hun gang als er iemand in de kittenkamer rondloopt. Ze moesten het nog een beetje leren, met de andere kittens achter elkaar aan door de kamer racen, balletjes vangen, blaadjes opjagen, even lekker samen rollebollen en dan in slaap vallen. Ze zijn inmiddels gewoon kitten zoals alle andere kleine katjes.

… maar nog wat schuw

Alleen die handen hè, die blijven nog een beetje een probleem. Handen gaan ze bij voorkeur uit de weg, al laten ze zich als ze in hun hok zitten wel aaien. Als ze na een dag spelen weer in hun nachtverblijf moeten, vraagt het van de verzorgers heel wat behendigheid om ze te pakken te krijgen. We verwachten dat ze, als ze een keer thuis zijn en hun eigen mens goed kennen, ook gaan wennen aan handen. Die zorgen tenslotte ook voor hun eten en dat hebben ze snel door. Olli en Uzzi zoeken ervaren, geduldige kattenmensen die begrijpen dat ze tijd nodig hebben om helemaal los te komen en die niets van ze vragen.

Wenperiode

We raden met klem aan om deze twee katjes eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Een overgang naar een nieuw huis is voor hen heel eng. Ze zullen weer even terugvallen in angstig gedrag en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Ga een paar keer per dag  lekker bij ze zitten en tegen hen praten en rustig wat spelen. Lees (hardop) een boekje of werk wat op de laptop. Met lekkere hapjes, want daar houden ze wel van. Zo gaan ze jouw geur associëren met iets goeds.

Op deze manier zorg je ervoor dat Olli en Uzzi zich goed gaan hechten aan het huis en aan hun nieuwe mensen. Als ze snappen dat alles veilig is, kan je hun beweegruimte langzaam uitbreiden. Dat ‘wen’ kamertje daarna altijd openlaten, want dat hebben ze als hun veilige plek ervaren, waar ze naar terug kunnen rennen als het allemaal te spannend wordt. Olli en Uzzi mogen pas naar buiten als ze binnen helemaal gewend zijn.

En vooral: heb geduld en geef ze de tijd om te wennen aan jou en aan dit nieuwe huis met die vreemde geuren en geluiden.

Wennen aan de andere kat

We raden altijd een rustige introductie aan met de al thuiswonende kat. Je kan hier meer over lezen op deze pagina ⤵️
https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/

Castratie

Castratie en sterilisatie vindt bij onze kittens pas na zes maanden plaats. Een absolute voorwaarde voor adoptie is om de katjes bij het bereiken van die leeftijd te laten castreren. Fokken met onze dieren is niet toegestaan. Via onze eigen dierenarts mag je Olli en Uzzi  tegen een gereduceerd tarief laten helpen. Je ontvangt automatisch een herinneringskaart als de leeftijd van zes maanden is bereikt. Uiteraard mag je dit ook door je eigen dierenarts laten doen, maar daar kunnen wij geen gereduceerd tarief aanbieden.

Ze mogen pas naar buiten na hun castratie, dus na hun zesde levensmaand.

Olli en Uzzi zijn half mei geboren, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Olli en Uzi? Vul dan onderstaand contactformulier in. Voeg alsjeblieft zoveel mogelijk informatie toe over jouw huishouden en de tijd die je hebt om ze aandacht te geven.

Fotografie © Clara Mazèl

 

UZZI

 

OLLI

Dit dier is al geadopteerd!

Help ons de dieren helpen!