Kat meegereisd onder motorkap

22 september 2021

Als katteneigenaar is dit toch wel je ergste nachtmerrie. Je kat zoekt een lekker warm plekje op om veilig een dutje te doen en kiest hiervoor een veilig plekje in iemand anders zijn auto. De eigenaar van de auto heeft geen idee en rijdt nietsvermoedend naar een andere woonplaats. De motor start en de kat verstijft. Zodra de auto wegrijdt kruipt de kat nog dieper weg in het motorblok.

In deze situaties kan er ontzettend veel misgaan. De kat kan flink gewond raken, bekneld in het motorblok. Er zijn elementen die enorm heet worden en de kat kan klem komen te zitten, zich verbranden, verwonden of op een gevaarlijke plek onder de auto uitvallen. Mocht de kat de rit wonder boven wonder toch overleven dan komt hij in een vreemde omgeving terecht en is de kans groot dat de eigenaar van de kat hem nooit meer terug zal vinden.


Bovenstaande foto ter illustratie.

Dit is afgelopen donderdag ook gebeurd bij kater Sky. Die in zijn straat in Rotterdam onder een auto geklommen is. De bestuurder van de auto kwam er bij aankomst in Rijswijk pas achter dat er een kat onder de motorkap zat. Gelukkig heeft deze bezorgde bestuurder direct contact met ons opgenomen en ook nog een autobedrijf ingeschakeld. Toen wij aankwamen was Sky gelukkig al bevrijd uit zijn benarde positie. In shock en compleet doorweekt van de motorolie en koelvloeistof nam ambulancechauffeur Sam Sky over. In de ambulance heeft ze gelijk haar best gedaan om alle vloeistoffen van de kat af te poetsen.


Sky vast in het motorblok.

Gelukkig was Sky gechipt en dacht de bestuurder van de auto de kat te herkennen als zijnde van zijn buurvrouw. De kat was helemaal nat en vies, onder de olie en koelvloeistof en beduusd van het avontuur. Gelukkig zat Sky op de meest gunstige plek net onder de dynamo waardoor hij het heeft overleefd en niet ernstig gewond is geraakt. Wanneer een kat teveel koelvloeistof binnen krijgt door het likken dan kan dit nierproblemen veroorzaken. Als een pootje ergens vast komt te zitten dan kan dit invloed hebben op de bloedtoevoer, wanneer dit te lang duurt kan dit bijvoorbeeld neurologische problemen geven.


Sky veilig in een mandje voor een rit naar onze basis. 

Na contact te hebben gehad met de eigenaar werd duidelijk dat het niet zo goed gaat met de kat. De kat is door hun eigen dierenarts bekeken, waarna de kat nu nog onder toezicht is hiervan. Het gedrag van de kat is veranderd. Sky is nu vooral rusteloos en de eigenaar herkent haar eigen kat niet terug. Het zal nog wel even tijd kosten voor Sky weer helemaal de oude is na deze traumatische ervaring.

Dit artikel is om eigenaren bewust te maken van wat er kan gebeuren als een kat onder een motorkap meerijdt. Zeker nu de herfst/wintermaanden eraan komen is de kans groter dat katten de warmte van een auto opzoeken om te schuilen bij regen of wanneer het opgejaagd wordt door een ander dier.

Wat kan je doen om een kat onder de motorkap te voorkomen?
1. Zorg dat je eigen katten altijd (overdag en ‘s nachts) een mogelijkheid hebben om binnen warmte en beschutting te zoeken in de koudere maanden van het jaar.
2. Klop bij aankomst bij de auto even flink op de motorkap.
3. Wacht enkele seconden voor je wegrijdt na het starten van de motor.
4. Bij het horen van ongewone geluiden, zet de motor af en ga eerst op onderzoek uit voor je gaat rijden.

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!