Kansloos verweesde baby-eendjes gered

25 mei 2023

Een hartverscheurende melding kregen we vorige maand. Mamma-eend wilde de Groen van Prinstererlaan oversteken met haar kersverse gezinnetjes, maar werd daar meteen doodgereden door een auto. De melder zag de baby-eendjes in paniek onder een auto schieten, waarna ze gelukkig terugliepen, de bosjes door en de sloot in.

Chauffeur Anita was in de buurt en de melder wachtte haar op. En ja hoor, daar zaten ze, een angstig hoopje kleine piepende bolletjes, verstopt tussen de struiken bij het water. Hoe krijg je die te pakken? Samen met de melder probeerde Anita alles om ze ergens uit het water te kunnen scheppen: opjagen met verlengde schepnetten, steentjes achter ze aan gooien, geduld. Maar ze bleven heen en weer zwemmen en bleven zich verstoppen onder de stekelige takken waar we niet bij konden komen.

Anita vroeg assistentie van chauffeur Rob, want alleen met samenwerking en geluk konden we ze misschien te pakken krijgen. We wilden niet opgeven, want deze kleintjes zouden het niet overleven zonder moeder. Na een tijdje kwam er ineens een volwassen eend het water in. De kleintjes zwommen direct blij achter deze eend aan, maar het was hun moeder niet. De eend wilde niks van de kleintjes weten en zwom snel weg.

Vervolgens werden de kleintjes belaagd door twee Canadese ganzen, die er bijna twee hadden verdronken. Vreselijk, geen moedereend die ze kon beschermen. Alleen wij waren er en we gaven niet op. En ineens kwam het moment. De kleintjes besloten een andere kant op te zwemmen, een gunstige kant om ze te kunnen vangen. We joegen ze nog een beetje op richting de brug en ja hoor, ineens waren ze daar in een hoek gedreven. Zo konden we ze met een groot net uit het water scheppen.

Wat een heerlijk gevoel om deze fragiele kleintjes veilig te hebben! Na een spannend avontuur dat bijna twee uur duurde, waren ze eindelijk gered: maar liefst twaalf lieve, zachte bolletjes, koud, moe en bibberig. Snel mee naar de ambulance en in een grote handdoek bij elkaar voorin bij de kachel, zodat ze onderweg naar de vogelopvang alvast warm konden worden. In de opvang gingen ze meteen de warmtekooi in om bij te komen van hun avontuur. Wat een geluk na een ongeluk…

 

 

STEUN ONS: SHOP VOOR HET GOEDE DOEL! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Als je via onze site een bestelling of een boeking doet bij Mediamarkt, Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Belvilla, Expedia, Booking en heel veel andere shops, krijgen wij daar een beetje commissie voor. Het kost jou niets extra en zo help je ons. 😻 Dus ga je eten bestellen, een reis boeken of lekker shoppen, doe het via onze site! Klik op het plaatje ⤵️

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!