Junior Wybertje: vrolijke spring in het veld (geboren eind maart)

22 oktober 2023

• Kan met andere katten: ja bij een speelse kat
• Kinderen: 12+
• Honden: ja
• Huis met tuin
• Medicatie: nee
• Speciaal dieet: nee

Wybertje liep al een tijdje rond in de buurt. Het leek er op dat hij geen huis had. Op een dag zagen oplettende buurtbewoners dat hij mank liep en brachten hem naar de dierenarts. De arme jongen had een gebroken elleboog. De chirurg heeft botjes weer vastgezet met pinnetjes. Wybertje kreeg absolute hokrust voorgeschreven voor een periode van zes weken. Dat is héél lang voor een jong beweeglijk katertje als onze Wyber.

Wybertje heeft zo veel te doen!

Wybertje snapte er niets van dat hij nu in een klein hok zat en maar heel weinig kon bewegen. Dankzij de pijnmedicatie had hij niet echt last meer van de breuk – hij vond dat hij dus net zo goed lekker buiten zijn hok zou kunnen spelen. Want dat is wat hij het liefste doet. En rennen, springen en klimmen. Even niet jochie, maar na zes weken mag je voorzichtig heel even wat stapjes zetten op de grond, uit je hok.

Nou, dat hoefde je Wybertje geen twee keer te zeggen. Zodra de deur van zijn hok open ging vloog hij er vandoor. Zoveel energie! En zo veel te doen in de losloopkamer! Alleen jammer dat de spieren in zijn poot nog niet wilden meewerken en hij dus snel werd opgepakt om het weer kalm aan te doen. Onze vriend moest zijn revalidatie langzaam opbouwen: steeds een paar minuten langer uit zijn hok, rustig aan en niet springen. Maar de botbreuk genas goed en zijn spieren werden steeds sterker. Inmiddels mag hij weer alles doen, waar hij zo van houdt: spelen, rennen en klimmen. En een mooi huisje zoeken dus.

Een arm is geen prooi

Deze blije gozer heeft één eigenschapje waar hij nog even aan moet werken. In zijn enthousiasme ziet hij soms je arm aan voor een prooi, die hij stevig vastgrijpt met zijn poten en tandjes. Hij bijt niet door maar houdt je wel goed vast. Misschien grappig bij zo’n kleintje, maat je wilt echt niet dat hij dat als volwassen kat ook nog doet. Wij proberen het hem af te leren, maar ook zijn nieuwe personeel zal consequent moeten zijn en deze aanvalletjes niet moeten accepteren.Je kan hem, als je dit ziet aankomen een knuffelbeer in zijn pootjes duwen, zodat hij snapt: jouw arm nee.. knuffelbeer ja. Helaas hebben zijn vorige eigenaren hem dit geleerd, maar hij is nog jong. Als je consequent NEE zegt en hem een alternatief biedt, gaat ie dat echt wel leren.

Wennen aan de andere kat

Je kan het maar 1 keer goed doen! Dus neem je tijd. Gaat het mis? Dan komt het over het algemeen nooit meer goed.
GA NIET TE SNEL, MAAR TREK ER EEN MAAND VOOR UIT!

Als het goed is, blijft je diertje nog jaren, misschien wel 10-20 bij je. Dus geef jezelf en de dieren een beetje tijd om aan elkaar te wennen. We raden altijd een rustige introductie aan met de al thuiswonende dieren van ongeveer een maand.

Je kan het introductie-stappenplan op deze pagina lezen ⤵️
https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/

Wenperiode

Iedere kat moet na een plaatsing wennen aan een nieuw huis. Hij kan dan weer even terugvallen in angstig gedrag en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Eenmaal thuis raden we aan om Wybertje eerst in een aparte kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Ga lekker bij hem zitten om te praten, wat te spelen en met wat lekkere hapjes zodat hij jouw geur gaat associëren met iets goeds. De kat geeft zelf aan wanneer hij relaxt is en klaar is om de rest van het huis te verkennen. En hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaren, waar ‘ie naar terug rent en niet van weg rent.

Wybertje is eind maart geboren. Hij is gevaccineerd, gecastreerd en gechipt.
Wil jij kennismaken met Wybertje? Vul onderstaand contactformulier in.

Fotografie © Clara Mazèl

 

 

 

Reageer op Junior Wybertje: vrolijke spring in het veld (geboren eind maart)

Help ons de dieren helpen!