Jonge zwaan verlost van kunstaas

22 januari 2021

“Een zwaan met een gebroken vleugel, die niet weg kan komen. En er zitten nog drie zwanen bij.” Dat was de melding die we van een voorbijganger kregen. Chauffeur Anita ging er die avond met spoed heen. Gelukkig had de zwaan geen gebroken vleugel. Wel was hij gewond geraakt door kunstaas.

Aangekomen op de plek van vermelding was het lastig zoeken, omdat het inmiddels al donker was in het parkje aan het Doctor Bastingpad in Den Haag. Gelukkig waren daar ineens de melders. Zij konden de zwaan aanwijzen. De drie andere zwanen waren net vertrokken. Anita zag een eenzame, jonge zwaan hulpeloos in het water liggen met licht gespreide vleugels. Het prachtige dier kon met geen mogelijkheid uit het water komen. Gelukkig lukte het om de zwaan snel uit het water te krijgen en mee te nemen naar de ambulance.

Daar zag ze wat er precies aan de hand was: in de linkervleugel zaten twee vishaken diep in het vlees. Er hing een kunstaasvis aan en het visdraad, met enkele takken, was om het lichaam van de zwaan gewikkeld. Niet gek dus dat de zwaan niet normaal weg kon komen en zijn familie hem daar moest achterlaten. De zwaan had net boven zijn oog ook een wond, waarschijnlijk veroorzaakt doordat hij uit alle macht probeerde zichzelf van de haken te verlossen. Anita haalde het visdraad alvast zoveel mogelijk weg, maar voor het verwijderen van de haken was ervaren assistentie nodig.

Omdat de vogelopvang in deze periode van het jaar ’s avonds is gesloten, mocht de zwaan mee naar ons hospitaal. Daar werd hij bevrijd van al het visgerei en kon hij de nacht opgelucht doorbrengen in een veilige omgeving. Omdat de zwaan geringd was, konden we achterhalen dat de zwaan een paar maanden oud was en dat hij vlakbij de vindplaats was geboren. De volgende ochtend is de zwaan alsnog naar de vogelopvang gebracht. Zodra de wond goed is genezen, zal het dier worden vrijgelaten.

 

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!