Jonge slechtvalken ‘opgesloten’ op het dak

12 juli 2021

In het oude stadhuis van Rijswijk woont al sinds 2010 een slechtvalkenkoppel: Antonia en Anton. Ook dit jaar hebben ze jongen: C en E genaamd. Tijdens één van vlieglessen van de jongen gaat het bij de landing helaas mis…

C en E komen terecht op een glazen gebouw zonder dak, als een grote vierkante glazen bak. Een plek waar hun ouders vaak en graag komen. Er vliegen namelijk veel andere vogels tegen het glas. De slechtvalken kunnen hun prooi zo van de grond pakken. Maar nu zijn de onervaren jongen zelf in het gebouw beland! Ze snappen niet dat ze omhoog moeten vliegen om er weer uit te komen. Wat een pech!!

Chauffeur Edwin kreeg de melding en ging erop af. Goed uitgerust, onder andere met dikke handschoenen natuurlijk. Het was een uitdagende klus, want het glas is niet sterk genoeg om overheen te kunnen lopen. Maar hij gaf niet op en kon beide valkjes vangen. Ze zijn snel naar de wildopvang in Delft gebracht.

Benieuwd hoe het verder ging?
Na een paar dagen aansterken werden ze vrij gelaten in hun eigen gebied. Jong C vloog vrolijk weg, geen vuiltje aan de lucht! Maar valkje E had moeite: zij bleef maar rondhupsen en leek niet goed te lopen. Ze vloog ook niet weg. Daarom is E door de opvang naar de Stichting Vogelklas Karel Schot gebracht. Zij hebben een grote vliegvolière en daar konden ze het valkje verder onderzoeken.

Maar ook daar wilde E helaas niet vliegen. Ze is uiteindelijk verder onderzocht en er kwam al snel goed nieuws: er was niets gebroken. E-tje was wel een beetje mager en had een stijve schouder. Voorlopig toch nog even rust houden.

Inmiddels zijn we weer twee weken verder en het gaat goed met E. Zij wordt een deze dagen herenigd met haar familie. Het zal wel even wennen zijn, want haar zus vliegt inmiddels als de beste. Ze heeft dus een achterstand in te halen.

Op de hoogte blijven?
Je kunt alles over deze familie slechtvalk vinden op de website https://slechtvalkenrijswijk.nl/. Enorm interessant om te zien en te lezen. Voor dit avontuur ga je naar de maand juni en scroll je helemaal naar 25 en 26 juni. Daar zie je prachtig beeldmateriaal van het vrijlaten van de valken.


Foto: Werkgroep Slechtvalken Rijswijk


Foto: Werkgroep Slechtvalken Rijswijk

 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!