Jonge scholekster gered door twee brandweerwagens en dierenambulance

30 juni 2020

Vrijdagmiddag rukten wij samen met maar liefst twee brandweerkazernes uit voor een jonge scholekster, die vast zat in de dakgoot van een woning aan de Waalsdorperweg. Als dierenambulance wringen we ons vaak in de gekste bochten om op moeilijke plekken te komen en dieren te redden. Toch is de hulp van onze collega-hulpverleners van de brandweer bij grotere hoogtes en lastige situaties absoluut onmisbaar! Zo ook in dit geval.

In eerste instantie kwam de hoogwerker van brandweerkazerne Scheveningen ter plaatse, maar die kon het jong niet bereiken zonder schade te maken aan de toegang. De autospuit van brandweerkazerne Archipel bood uitkomst: met een lange schuifladder en een schepnet kon de brandweer het beestje vangen. Eigenwijs als jonge scholeksters kunnen zijn, besloot dit jong ondanks alle hulp toch zelf naar beneden te fladderen. Daar werd hij alsnog gevangen. Hij is heelhuids aan ons overgedragen en naar het vogelasiel gebracht.

Scholeksters zijn stevig gebouwde, zwart-witte steltlopers die je vaak aan de kust, maar ook in het binnenland kunt aantreffen. Het nest is niet meer dan een kuiltje in de grond, spaarzaam bekleed met wat schelpjes, steentjes of stro. In de stad broedt de scholekster ook op grinddaken en op paaltjes. Het broedseizoen is van half april tot eind juni met een broedduur van 24 tot 27 dagen. Jonge scholeksters zijn nestvlieders. Dat betekent dat het vogels zijn die al voor een groot deel voor zichzelf kunnen zorgen, zodra zij uit het ei komen. Ze hebben hun ogen open, hebben donsveren en kunnen zelf voedsel zoeken. Na een kort verblijf in het nest trekken ze er zelf op uit om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Vaak blijven pa en ma in de buurt om ze warm te houden, te beschermen voor gevaar en nog lange tijd bij te voeren.

Heeft u een nest van jonge scholeksters op uw dak? Laat ze dan zo lang mogelijk bij de ouders op het dak zitten. Alleen als de ouders er niet meer bij kunnen of als een van de dieren gewond is, kunnen wij ingrijpen. Op het moment dat de jongen er klaar voor zijn, zullen ze uit zichzelf naar beneden fladderen. Terugzetten van jonge scholeksters heeft geen zin omdat het nestvlieders zijn: ze zullen het nest gelijk weer verlaten.

Als er een jonge scholekster door een drukke straat rent en hij is niet gewond, dan kunt u hem helpen door hem te verplaatsen naar een grasveldje, zo dicht mogelijk in de buurt. Zorg er wel voor dat ouders het jong makkelijk terug kunnen vinden. Als de tuin goed begroeid is en de vogels er zelf uit kunnen, adviseren wij om de vogels vooral niet te verplaatsen.


Fotografie Erwin van der Lem

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!