Jonge meeuw bijna verdronken door hoge oever

17 juli 2023

Soms komen jongen meeuwen toch in gevaar door verkeer, mensen of zelfs in het water. Over het algemeen red ook een jonge meeuw zich prima in het water, maar als ze niet kunnen vliegen en/of de kant is erg hoog kan dit toch heel gevaarlijk voor ze zijn. Kijk in eerste instantie altijd goed of de meeuw echt wel hulp nodig heeft.

Vrijwilliger Ayoub kreeg een spoedmelding van een verdrinkende jonge meeuw. Uiteindelijk is de vogel toch zelf uit het water gekomen, maar hij zat wel onder de viezigheid en bloedzuigers. Bij het lichamelijk onderzoek werd geconstateerd dat hij ook onderkoeld en verzwakt was. Ayoub heeft hem afgedroogd en de bloedzuigers uit zijn ogen gehaald en hem hierna veilig naar vogelopvang de wulp gebracht.


Even rustig opdrogen in een handdoekje onder toezicht van de chauffeur. Net een burrito zo. 😉

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Het meeuwenseizoen is begonnen. Eind juni, begin juli is het weer een drukte van jewelste. Jonge meeuwen springen van de daken en lopen een dag of vijf schreeuwend over straat. Op afstand kijken de ouders mee. Zij voeren het jong en beschermen het, ook tegen ons. Wat kun je doen en wat beter niet?

Geen actie is vaak het beste

Als het jong gezond is en groter dan een A4’tje, hoef je niets te doen. Ook wij zullen niet komen om het jong weg te halen. Jonge meeuwen hebben ongeveer vijf dagen nodig om te leren vliegen en in de tussentijd houden de ouders het jong in de gaten. Meeuwen zijn beschermde dieren volgens de Wet natuurbescherming. Als wij geen goede reden hebben om in actie te komen, dan mogen wij dat simpelweg niet doen. Natuurlijk helpen wij wel als het jong gewond is, nog heel klein is of als de ouders nergens te bekennen zijn. Wij brengen de meeuwen dan naar Vogelopvang De Wulp.

Wat kun je doen?

  • Is het meeuwenjong niet gewond, heeft hij een volledig verenpak en is hij groter dan een A4’tje? Laat hem lekker lopen. Hij is groot genoeg en komt er wel.
  • Als een volledig pluizig jong op straat loopt, in een binnentuin of op een balkon zit, plaats hem dan terug bij het nest. Het jong is nog te klein om te leren vliegen.
  • Zie je een jong op of langs een drukke weg, probeer hem dan te verplaatsen naar een veiligere plek. Wel dichtbij, zodat de ouders hem niet kwijt raken.
  • Als een jong gewond is, breng hem naar Vogelopvang De Wulp of bel ons op 070 – 328 28 28.
  • Als beide ouders verongelukt of spoorloos zijn, bel Vogelopvang De Wulp voor advies (070 – 323 15 68) of bel ons (070 – 328 28 28). Je kunt het jong ook zelf bijvoeren met geweekte brokken kattenvoer of hondenvoer tot hij groot genoeg is. Maar pas op, want teveel voeren kan ervoor zorgen dat ze lui worden.
  • Aan het geluidsoverlast is helaas weinig te doen. Bedenk dat deze periode slechts enkele weken duurt.
  • Bij aanvallende ouders in tuinen kun je een parasol of partytent opzetten of een andere afscherming maken, zodat de meeuwenouders de mensen niet zien en dus ook niet aanvallen.

Het is lastig om jonge meeuwen voor je gevoel aan hun lot over te laten, maar als zij gezond zijn, dan is dat echt het beste om te doen. Je kan eventueel een platte bak water neerzetten als de meeuw in jouw tuin zit..

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!