Jan van Genten in de penarie

8 juni 2016

We worden gebeld door een mevrouw op het strand van Kijkduin. Ze ziet in de branding twee grote vogels die vast lijken te zitten aan iets. Als ze wat dichterbij komt ziet ze dat de vogels allebei vast zitten aan een stuk touw of net waardoor ze aangespoeld zijn op het strand. Helaas blijkt één van de 2 vogels al overleden. De nog levende vogel sleept dus niet alleen een touw maar ook zijn dode soortgenoot met zich mee. We vragen de meldster of ze misschien alvast kan proberen de vogel te bevrijden, maar dat gaat niet lukken omdat de vogels nogal grote en scherpe snavels hebben. Hieruit maken wij op dat het waarschijnlijk om Jan van Genten gaat. Deze grote vogels leven voornamelijk op zee en niet op het strand. Wij komen ze eigenlijk alleen maar tegen als ze in de problemen zijn geraakt.

Omdat we moeten voorkomen dat de Jan van Gent met net en al terug het water in verdwijnt sturen we er snel een ambulance naar toe. Ondanks dat we snel ter plaatse zijn is de Jan van Gent toch opnieuw het water in gevlucht, omdat er een aantal mensen te dichtbij kwamen om foto’s te maken. De Jan van Gent zwemt met het stuk net en z’n dode soortgenoot achter zich aan een behoorlijk eind terug de zee op, ver buiten ons bereik. We vragen daarom de reddingsbrigade om hulp of zij de vogel tegemoet kunnen varen.
Uiteindelijk komt het zo ver niet. De Jan van Gent is natuurlijk verzwakt door het zwemmen en het meeslepen van z’n dode soortgenoot en spoelt na enige tijd weer aan bij een golfbreker. Onze chauffeur weet snel de vogels uit de branding te halen. Gewapend met een paar dikke handschoenen en een schaar kijken we of we de vogels kunnen ontdoen van het stuk net. Dit lukt gelukkig vrij snel omdat het net alleen in de snavel vast zit door de scherpe kartelrand die ze hebben voor het ‘snijden’ van vis.  We onderzoeken de nog levende Jan van Gent, hij heeft geen verwondingen maar zit wel onder de luis, dit duidt op verzwakking. We nemen beide dieren en het stuk net mee en brengen de uitgeputte zeevogel naar Vogelasiel de Wulp waar hij wordt behandeld tegen luis, bijgevoerd zal worden met vis en op krachten kan komen na zijn bizarre avontuur.

Een dag later krijgen we een update van het vogelasiel; De Jan van Gent eet goed en is erg actief (lees: boos). De verwachting is dat hij begin volgende week al vrijgelaten kan worden. Hopelijk blijft hij voortaan uit de penarie.

 

 

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!