Jan van Gent aangespoeld bij Kijkduin

5 januari 2024

Op Tweede Kerstdag werden we gebeld door een mevrouw die ons om hulp vroeg. Tot haar verbazing had ze een pelikaan op het strand gespot, waar het niet goed mee leek te gaan. Zij bood aan om de pelikaan alvast te vangen. Nadat we een foto van de vogel hadden ontvangen, zagen we dat het een Jan van Gent was.

De Jan van Gent is een grote zeevogel, een stuk groter dan de zilvermeeuw. De vogel heeft een stevige, scherpe snavel waar hij je goed mee kan verwonden, ook in je ogen. We adviseerden dan ook om even bij de vogel te blijven tot de ambulance arriveerde.

Onze vrijwillige chauffeurs René en Tanja waren in de buurt en gingen kijken wat de vogel mankeerde. Voorzichtig hanteerden ze de vogel en zagen dat het dier vreemd keek. Ze brachten hem naar Vogelopvang De Wulp. Daar werd duidelijk dat de geringde Jan dezelfde maand, na aangespoeld te zijn aan de kust in België, is behandeld en vervolgens weer is uitgezet. Op Tweede Kerstdag, slechts enkele dagen later, is hij dus opnieuw aangespoeld en in die korte tijd ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt. De vogel verkeerde in kritieke toestand en had problemen met zijn oog, waardoor hij niet voor zichzelf kon zorgen. Daarom is besloten de Jan van Gent te laten inslapen. Rust zacht prachtige vogel!

Beeldmateriaal: Dierenambulance Den Haag. Vrij te gebruiken.

 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!