It’s raining Woodcocks

31 oktober 2016

‘We hebben een vogel gevonden die tegen het raam is gevlogen, maar we hebben geen idee wat het is’, dat is een melding die we elk jaar is het in de herfst weer veelvuldig krijgen. Het gaat in bijna alle gevallen om een Houtsnip.

Tienduizenden houtsnippen ontvluchten elke herfst het koude noordoosten van Europa en komen daarbij door Nederland gevlogen. Tijdens deze jaarlijkse trektocht vliegen er relatief veel tegen ruiten in gebouwen aan.

Houtsnippen hebben hun ogen aan hoog aan de zijkant van de kop zitten. Dit is handig omdat het een heel ruim gezichtsveld oplevert. Zonder de kop te draaien, kunnen ze hun omgeving in de gaten houden. Maar het heeft ook nadelen. Als vogels in volle vlucht een gebouw willen ontwijken, moeten ze goed afstanden kunnen inschatten. En dat kan de houtsnip met de speciale stand van zijn ogen juist niet. Hierdoor worden in stedelijke gebieden zoals Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Zoetermeer veel zogenaamde raamslachtoffers aangetroffen.
Ziet u een levende houtsnip en is het niet gewond, laat de vogel dan even bijkomen in het donker. Zet hem het liefst in een donkere doos op een rustig plekje. Als de houtsnip na een uur nog versuft is, bel ons dan, 070 3282828! Wij komen het dier dan bij u ophalen en brengen het naar de vogelasiel De Wulp voor verdere zorg.

Gewonde en overleden houtsnippen halen we uiteraard direct op.

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!