Op woensdag 22 juli alarmeerde de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade ons vanuit Kijkduin: er lag een jonge zeehond op het strand met een grote groep mensen om hem heen. Jonge zeehonden hebben rust nodig, maar hun hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat zij weinig rust krijgen. De reddingsbrigade besloot de zeehond mee te nemen en ons in te schakelen.
Bij aankomst controleerde ervaren dierenambulancemedewerker Nancy het zeehondje op verwondingen en vond er overleg plaats met EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren). Het zeehondje was vier tot zes weken oud en niet meer afhankelijk van zijn moeder. Zijn gewicht was in orde. De zeehondenwachters van EHBZ besloten dat het zeehondje verplaatst kon worden naar een rustig stuk strand. Daar kon het dier in alle rust bijkomen en werd het nog 24 uur gemonitord om te zien of het echt goed ging.
Hoe zie je of een zeehond gezond of gewond is?
Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet! Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel ons dan op 070-3282828 of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (Aseal) via 088-2747795.
Houd afstand!
Zeehonden zijn wilde dieren. Ze worden gestrest van mensen, kinderen en honden om zich heen. Ook kunnen ze lelijk bijten, zeker als ze zich bedreigd voelen. Houd afstand, minimaal 25 meter! En vraag ook aan anderen om afstand te houden en hun hond aan te lijnen. Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft.