Hulp voor verzwakte aalscholver

10 november 2020

Afbeelding ter illustratie.

 

Een tijdje terug kregen we een melding van een verzwakte aalscholver op het Noord Aa strand in Zoetermeer. Chauffeurs Martin en Samantha gingen op pad.

Ter plaatse vinden ze de aalscholver aan de rand van het water. Hij maakte een erg zieke indruk. Het eerste wat opvalt is dat er blauwalg in het water zit en ook de aalscholver zit hier mee onder. Dikke kans dat dat de oorzaak is van zijn zwakke conditie. Een aalscholver pak je meestal met handschoenen vast, want aalscholver zijn ontzettend sterke vogels. Ze zijn normaal niet bang om zich te verdedigen. Maar dit arme dier was zo zwak dat handschoenen niet nodig waren.

Een aalscholver is een grote, donkere watervogel met gehaakte snavel. Aalscholvers zijn echte vissers. Hun volledige dieet bestaat uit verschillende soorten vis. Ze zijn ontzettend behendig in het water. Vaak zie je de aalscholver ergens in een boom zitten met gespreide vleugels. Zo droogt hij zijn vleugels. De aalscholver lijkt een zwarte vogel, maar eigenlijk is het verenpak grotendeels diep bronsgroen. Alle veertjes van de bovenvleugels hebben een subtiel zwart randje. Dat geeft de vogel een ‘geschubd’ uiterlijk.

Blauwalgen zijn geen echte algen, maar bacteriën. Als stilstaand natuurwater warmer wordt, dan kan blauwalg zich heel snel vermeerderen. Er komen dan dikke drijflagen op het water. Blauwalgen zijn te herkennen als een groene, roodbruine of bruingroene laag die drijft op het water. De blauwe kleur wordt pas zichtbaar als de algen afsterven. Ze vormen met name een probleem in juli, augustus en september, als de watertemperatuur 20°C of meer is.

Dieren kunnen ziek worden door het drinken van besmet water. Een aantal symptomen zijn sloomheid, zwakte, braken, diarree en shock. Als er niet snel gehandeld wordt, kan het dier zelfs overlijden.

Daarom rijden onze chauffeurs altijd zo snel mogelijk naar de vogelopvang om zo de kans op overleven groter te maken. De vogels krijgen daar gelijk de zorg die ze nodig hebben.

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!