Foto ter illustratie
Een medewerker van het Hilton hotel in het centrum keek raar op toen hij op een binnenplaats een vogel met lange snavel vond. Hij belde ons meteen op.
“Er zit hier een mini grutto, die niet meer weg kan”. Een grutto in het centrum? Chauffeur John ging op de melding af en werd ontvangen door twee medewerkers. Ze zeiden dat de vogel van zes hoog op de binnenplaats was gevallen. Hij leek zwak en kon niet meer omhoog vanwege de hoge muren.
De grutto bleek een houtsnip te zijn. De drukke stad is geen plek voor een houtsnip, want hij leeft normaliter in bossen en rond weilanden, waar hij insecten en wormen kan vinden. In de herfst vliegen tienduizenden houtsnippen over Nederland. Ze komen uit het koude noordoosten van Europa op weg naar het warme zuidwesten. Dat moeten ze wel, want met die lange snavel is het onmogelijk om in een bevroren bodem naar wormen te zoeken. In de herfstperiode worden er dus vaker houtsnippen gevonden, die een pitstop maken op hun lange reis.
Vaak vliegen ze tegen ramen of gebouwen aan. Dat komt omdat de houtsnip een gebouw wel ziet, maar heel slecht kan inschatten hoe dichtbij het is. En dan gaat het mis. Die inschattingsfout ligt aan de ogen van een houtsnip die aan de zijkant van z’n hoofd zitten (zoals bij veel vogels). Zo kan hij voor, opzij én achter kijken en dus vijanden uit alle hoeken zien aankomen. Dat was in de miljoenen jaren van evolutie van de houtsnip veel nuttiger dan het inschatten van afstanden of diepte.
Wat deze houtsnip in het voorjaar in de stad doet weten we niet. Misschien op weg naar huis, in noordoost Europa? De houtsnip zal eerst bij de Vogelopvang De Wulp aansterken en daarna zijn reis voortzetten. Goede vlucht houtsnip!
En de leidinggevende van het hotel was zo blij dat de houtsnip gered was, dat het bedrijf een donatie heeft gedaan aan de ambulance. Hartelijk dank, Hilton!
(bron: Vogelbescherming.nl)