Het leed dat kittens heet

14 mei 2020

We krijgen een melding: iemand heeft twee hele kleine kittens gevonden bij een boom. De melder vertelt dat ze niet groter zijn dan haar hand, de oogjes open zijn, maar dat ze ziet dat ze helemaal vol met beestjes zitten.

Wanneer chauffeur Damian ter plaatse komt, treft hij twee hele jonge kittentjes aan, van nog geen 3 à 4 weken oud. Baby’s nog, vergelijkbaar met een mensenbaby van een maandje of 5. Ze zitten onder de vlooien. Zó erg dat Damian weet dat er haast geboden is. Hij rijdt snel naar ons hospitaal. Daar is de behandelkamer al voorbereid op de komst van de kleintjes en dierenverzorgster Cherinda staat klaar om ze op te vangen en onmiddellijk actie te ondernemen. Het gevaar bij jonge kittens die vlooien hebben, is dat de vlooien zoveel bloed opnemen uit die kleine lijfjes dat er bloedarmoede ontstaat. De kittens worden letterlijk leeggezogen.

Ze worden meteen gewassen en vervolgens gaan we aan de slag met de vlooienkam en pincet. Het zijn er zo verschrikkelijk veel, overal waar je kijkt zie je vlooien. Stil en geroutineerd werken Damian, Tessa en Cherinda zij aan zij en verwijderen ze de vlooien één voor één. De kittens laten alles gelaten toe, ze zijn te zwak doordat ze zo gevochten hebben tegen de vlooien. Wanneer de meesten zijn verwijderd, spuiten we ze voorzichtig in met Frontline spray om de laatste vlooien te bestrijden.

We zetten de kleintjes in de warme couveuse, geven ze een zacht bedje en een flesje melk. Hun toestand is kritiek en we hopen maar dat ze de nacht doorkomen. Ze zijn zo uitgeput, dat ze gelijk in slaap vallen, dicht tegen elkaar aan. De volgende ochtend zijn ze nog steeds erg zwak. Eentje is zelfs zo zwak, dat we snel naar de dierenarts rijden. En waar we al bang voor waren, was helaas het geval. De dierenarts onderzoekt de kleine en naast de zware bloedarmoede, heeft het kitten het zwaar met ademhalen. De dierenarts besluit dat het eerlijker is om het diertje te euthanaseren.

We zijn enorm geschrokken en ook boos vanwege dit dierenleed. Dit is namelijk leed dat zo makkelijk voorkomen had kunnen worden. Maar we zijn deze schok nog maar net te boven, als we twee dagen later wéér een melding krijgen van twee kittens, een straat verderop waar de eerste kittens zijn gevonden.

Ook deze kittens zijn pas 3 à 4 weken jong en zitten volledig onder de vlooien. Ze zijn ook enorm verzwakt en weer is er een moment dat we denken dat we de strijd gaan verliezen. Maar na een kritieke dag, knappen deze schatjes gelukkig op!

Ze zijn er nog niet. Ze moeten allemaal nog flink bijkomen, ze zijn veel te mager en moeten aansterken. Dat mogen ze doen bij één van onze ervaren pleegmoeders, die al jarenlang moederloze kittens voor ons opvangt. Veilig in een liefdevol huisje met de zorg die deze jonge dieren nodig hebben. De arme babykatjes zijn hun moeder kwijt, maar hun mensenmama gaat haar uiterste best doen om ze alles te leren. Vanwege hun fragiele gezondheid is de toekomst nog steeds onzeker, maar we durven weer voorzichtig positief te zijn.

* U kunt niet bellen of mailen voor de kittens, ze zijn niet te reserveren. Wanneer ze klaar zijn voor adoptie, komen ze op onze website.

onder de vlooien en vlooienpoep 😢

eerste speelse stapjes thuis bij pleegmama

WIL JE ONS HELPEN? Doneer voor deze kittens via onderstaande link ⤵️

HELP ONS DIEREN ZOALS DEZE KITTENS HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!