Het jonge meeuwen seizoen
 1. Home
 2.  » 
 3. Preventie & Advies
 4.  » Het jonge meeuwen seizoen

Het jonge meeuwen seizoen

30 juni 2020

Het meeuwenseizoen is begonnen. Jonge meeuwen springen van de daken en lopen een dag of vijf schreeuwend over straat. Op afstand kijken de ouders mee. Zij voeren het jong en beschermen het, ook tegen ons. Wat kunt u doen en wat beter niet?

Geen actie is vaak het beste

Als het jong gezond is, hoeft u niets te doen. Ook wij zullen niet komen om het jong weg te halen. Jonge meeuwen hebben ongeveer vijf dagen nodig om te leren vliegen en in de tussentijd houden de ouders het jong in de gaten. Meeuwen zijn beschermde dieren volgens de Wet natuurbescherming. Als wij geen goede reden hebben om in actie te komen, dan mogen wij dat simpelweg niet doen. Natuurlijk helpen wij wel als het jong gewond is of als de ouders nergens te bekennen zijn. Wij brengen de meeuwen dan naar Vogelopvang De Wulp of Wildopvang Delft e.o.

Wat kunt u doen?

 • Is het meeuwenjong niet gewond, heeft hij een volledig verenpak en is hij groter dan een A4’tje? Laat hem lekker lopen. Hij is groot genoeg en komt er wel.
 • Als een volledig pluizig jong op straat loopt, in een binnentuin of op een balkon zit, plaats hem dan terug bij het nest. Het jong is nog te klein om te leren vliegen.
 • Ziet u een jong op of langs een drukke weg, probeer hem dan te verplaatsen naar een veiligere plek. Wel dichtbij, zodat de ouders hem niet kwijt raken.
 • Als een jong gewond is, breng hem naar Vogelopvang De Wulp of bel ons op 070 – 328 28 28.
 • Als beide ouders verongelukt of spoorloos zijn, bel Vogelopvang De Wulp voor advies (070 – 323 15 68) of bel ons (070 – 328 28 28). U kunt het jong ook zelf bijvoeren met geweekte brokken kattenvoer of hondenvoer tot hij groot genoeg is. Maar pas op, want teveel voeren kan ervoor zorgen dat ze lui worden.
 • Aan het geluidsoverlast is helaas weinig te doen. Bedenk dat deze periode slechts enkele weken duurt.
 • Bij aanvallende ouders in tuinen kunt u een parasol of partytent opzetten of een andere afscherming maken, zodat de meeuwenouders de mensen niet zien en dus ook niet aanvallen.

Het is lastig om jonge meeuwen voor uw gevoel aan hun lot over te laten, maar als zij gezond zijn, dan is dat echt het beste om te doen.

Deel dit bericht!

Meer preventie & advies

Dierenambulance & Hospitaal Den Haag is in 1972 opgericht en daarmee de oudste dierenambulance van ons land. Wij behartigen de belangen van dieren en helpen huisdieren en wilde dieren door ze te vervoeren, medische zorg te bieden, te herenigen met hun eigenaar of na herstel een nieuw huis te zoeken.