Help onze hanen!

 In DONEREN, Homepage, Uitgelicht

Wekelijks ontvangen wij meldingen over gedumpte hanen. Zeker in stedelijke gebieden zorgen hanen vaak voor overlast, wat uiteindelijk in dumpings resulteert. Wij vangen de hanen op ons terrein op en zoeken voor iedere haan een nieuwe eigenaar. Omdat hanen niet met elkaar in één ren kunnen leven en het aantal dumpings zo groot is, kunnen we er niet langer omheen: we hebben meer en betere hanenrennen nodig. Daarom zijn wij een campagne gestart om geld op te halen voor toekomstbestendige en haanvriendelijke hanenrennen.

Overlast en haantjesgedrag
Er zijn twee vermoedelijke oorzaken aan te wijzen. Hanen zorgen zeker in woonwijken snel voor overlast; het houden van een haan kan het begin zijn van een burenruzie. Daarbij is het verboden om dieren te houden op zodanige wijze dat omwonenden daar hinder van ondervinden. Een andere reden voor het dumpen is dat meerdere hanen niet met elkaar kunnen samenleven. Veel kippeneigenaren laten zich verleiden om een keer eitjes te laten bevruchten. Kuikentjes zijn natuurlijk schattig. En het blíjft leuk, zolang de kuikentjes in hennen veranderen. Echter, de kans is even groot dat er hanen uitgebroed worden. Als een haan ongeveer zes maanden oud is, zal hij zijn mannelijkheid gaan laten gelden. Hierdoor kunnen twee volwassen hanen niet bij elkaar leven. Ze willen allebei de baas over de kippen zijn. Dit leidt niet alleen tot onrust in het hok, ook kan het uitlopen op een bloederig tafereel: hanen vechten soms tot de dood erop volgt. Die agressie tussen hanen onderling zorgt er ook voor dat hanen vaak gedumpt worden.

Tijdelijke opvang
Wij vangen de hanen tijdelijk op en zoeken een nieuwe eigenaar. De tijdelijke onderkomens bestaan op dit moment uit geïmproviseerde hokken van oude kippenhokken en pallets. Om de hanen op een goede manier te kunnen opvangen, met oog voor dierenwelzijn, zijn nieuwe hanenrennen nodig.

Helpt u mee?
Voor de nodige hoeveelheid hekwerk en de nachthokken is samen ongeveer € 4500,- nodig. Handelsonderneming Armando heeft een korting beloofd en Educatief Centrum Keulseweg sponsorde al € 1000,-. Wij zijn voor dit project afhankelijk van giften. Helpt u mee? Doneer hier!


Huidige situatie.


Huidige situatie.

 

Recent Posts