Help, een roofvogel in huis!

22 maart 2021

Hoofdafbeelding ter illustratie.

We kregen een melding of we ‘even’ een havik wilden vangen die in een portiek opgesloten zat. Het was nog een eindje rijden voor chauffeur Femke, maar gelukkig zat de vogel veilig. Dachten ze. Want even later ging opnieuw de telefoon: de havik was per ongeluk het huis in gevlogen…

Oh oh, dat was natuurlijk minder goed! Een havik kan binnen veel schade aanbrengen, aan anderen, aan spullen maar ook aan zichzelf (bijvoorbeeld tegen het raam vliegen). Ook wisten we niet of er binnen huisdieren zaten, die ten prooi zouden kunnen vallen aan de vogel… Dus Femke maakte meer haast om er te komen.

Toen ze de straat in reed was het huis snel gevonden. De havik had namelijk vooraf in het portiek een mals duifje verorberd, waarvan de sporen goed zichtbaar waren. Eenmaal binnen in huis had de sperwer (want de havik bleek een sperwer te zijn) snel een veilig plekje gezocht. Hij zat helemaal boven in het trapgat, op de spijlen van een dakraam. Oei dat is niet zo handig.

Femke pakte haar vangnet. Ze kon er nét bij, en het net paste ook tussen de spijlen door. Maar er was niet genoeg ruimte om het net te bewegen en de sperwer in te sluiten. Weinig kans dat hij er uit zichzelf in zou vliegen. Femke dacht: “ Nou, dan gaan we hem maar een beetje uitdagen, zodat hij bij het dakraam wegvliegt en ik hem kan vangen.” Daar dacht de havik anders over. Hij zat daar prima en had het plan wel door. Maar Femke heeft én ervaring én meer geduld. En ja hoor, de vogel verloor heel eventjes zijn grip en gleed langs de spijlen ietsje naar beneden. Toen kon Femke het netje er voorzichtig langs schuiven. Yes, gevangen! Gelukkig leek hij niks te mankeren. Snel in de bench met deze mooie vogel, wat hij zelf helemáál niet oké vond. Boos probeerde hij te ontsnappen.

lees verder onder de foto

Omdat de sperwer een paar keer tegen het raam was gevlogen, is hij onderzocht in het hospitaal. Gelukkig was hij in orde en konden we hem meteen vrijlaten. Heerlijk de natuur in, daar waar hij hoort! Hij cirkelde een paar rondjes over het terrein, voordat hij een boom in vloog om zijn avontuur te verwerken.

Bekijk hier de vrijlating. Let goed op, hij is razendsnel!

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!