Heerlijk avondje voor zeehondenjong 

5 december 2017

Onlangs was een groep zeehonden te zien voor het Deltaplein in Kijkduin. Later op de avond bleek van het groepje een jong met ouders te zijn overgebleven. Dat was op zich helemaal prima. Totdat we ‘s avonds een melding kregen van Zeehondencentrum Pieterburen.

De politie was er inmiddels ook op afgegaan. Dat hoeven ze niet te doen, maar gelukkig dat deze agenten het wel deden. Het jong was namelijk om negen uur ‘s avonds helemaal alleen in het donker op het strand. Onze ambulancechauffeur Roel was snel ter plaatse om de situatie te beoordelen. Bij inspectie bleek het diertje erg verzwakt en gewond. Daarop besloten Roel en de agenten om samen het jong naar de auto te vervoeren.

Na contact met Pieterburen te hebben opgenomen, was er gelukkig iemand van het Zeehondencentrum bereid om ons vanuit Katwijk tegemoet te rijden. Uiteindelijk droegen we het gewonde dier over. De volgende dag kregen we van Pieterburen te horen dat het zeehondje er toch wel slecht aan toe was. Het had een smerige wond op de voorflap en was sterk vermagerd (het jong woog nog maar 13 kg).

Normaal gesproken houdt het hier voor ons op, maar het toeval wilde dat drie van onze medewerkers, Anouk, Jan en Anita, die week cursus hadden bij Pieterburen om het certificaat EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) te kunnen halen. Zo konden ze uit eerste hand, en uiteraard na toestemming van Pieterburen, in tekst en beeld vertellen hoe het met het zeehondje ging!

Goofy, want zo werd het diertje genoemd, kwam binnen als longworm slachtoffer. Net als 55% van alle andere zeehonden die in Pieterburen worden behandeld. Longworm is een besmettelijk virus waarbij wormen zich nestelen in de longen, waardoor een zeehond steeds minder goed kan ademen.

Een zeehond met longwormen kun je herkennen aan verwondingen bij voor en achterflappen en door bloed bij de snuit. Dit bloeden ontstaat door uitdroging. Goofy werd ontwormd en behandeld, waarna hij nagenoeg alle wormen heeft opgehoest en de verwondingen zo goed als genazen.

Kortom: met Goofy gaat het erg goed! Hij zal nog ruim anderhalve maand in Pieterburen verblijven voor verder herstel. Dus vanavond kunnen hij en zijn soortgenootjes een heerlijk avondje beleven!

de samenwerkingsambulances ‘by night’

dwangvoeren om het dier in leven te houden

even bekje dicht om goed te slikken, pas op je vingers!

onze geslaagde dierenambulance medewerkers voor het EHBZ diploma! (Eerste hulp bij Zeezoogdieren)

Goofy is tevreden! Hij zegt nog even gedag 🙂 

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!