Halsbandparkiet verstrikt in net

30 november 2021

Afbeelding ter illustratie.

 

“Er is een halsbandparkiet verstrikt in het net op mijn balkon”, zo luidde de melding die we ontvingen. Niet zo raar, want veel mensen spannen een net op hun balkon om duiven te weren. En dat loopt niet altijd goed af!

De bewoner van dit balkon was gelukkig oplettend geweest. Ze zag tijdig dat er een vogel in verstrikt was geraakt en ondersteboven in het net hing. Gelet op de omschrijving was het een halsbandparkiet, een jonge nog wel. Redelijk onervaren dus! Deze vogels zoeken in de winter vaak beschutting en voer bij balkons, omdat veel mensen ook daar vogelvoer ophangen.

Chauffeur Anita had (helaas) al vaker zo’n melding gehad en ging gewapend met mes en schaar op de melding af. Dikke handschoenen gingen natuurlijk ook mee, want halsbandparkieten kunnen gemeen bijten. De vogel werd snel los geknipt. Omdat onbekend was hoelang het dier al in het net hing, bracht Anita de halsbandparkiet direct naar vogelopvang De Wulp. Gelukkig was hij niet gewond geraakt door dit hachelijke avontuur. Maar veel vogels houden er helaas wel lelijke verwondingen aan over of moeten het zelfs met hun leven bekopen.

Lees verder onder de foto.

Maak je balkon onaantrekkelijk (voor vogels)
Gelukkig zijn er andere manieren om vogels te weren. Al werken ze misschien niet 100 procent, in combinatie met elkaar zullen ze echt wel effect hebben:

  • Hou je balkon vrij van etensresten. Sluit de vuilnisbakken altijd goed af.  Haal eventueel voeder- en waterbakjes weg. Kost niks!
  • Maak op de rand van je balkon zogenaamde duivenpinnen, strips met stekels die voorkomen dat grotere vogels op je reling of muur landen. Deze pinnen zullen de vogels niet doorboren, maar ze schrikken wel heel erg af. Het leuke is dat kleinere vogels (meesjes, vinken, enz.) zo wel van de beschutting van je balkon en de nodige insecten kunnen genieten.
  • Span een touwtje een paar centimeter boven je balkonrand strak. De grotere vogel probeert eerst op je balkon te landen, maar gaat vervolgens op het touwtje proberen te zitten. Hier zit hij niet in evenwicht en zal dus snel vertrekken.
  • Hang duivenverschrikkers op: iets wat in de wind beweegt en licht weerkaatst, zoals reflecterend vogelweringsband of een paar cd’s aan een touwtje.
  • Zet een plastic-roofvogel vast op de reling.
    TIP: Verplaats de afschrikmaterialen regelmatig zodat de vogels er niet aan wennen.

Deze materialen zijn te koop bij o.a. dierenwinkels en tuincentra of bij online winkels. In alle gevallen beter dan een net waar de vogels verstrikt in kunnen raken.

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!