Halloween… tijd voor enge verhalen

30 oktober 2020

Het verhaal van de vleermuis

Een aantal weken geleden krijgen we een melding van een dame die erg in paniek vertelde dat ze gisteren al dachten iets vreemds te zien vliegen. En dat het weer was verdwenen. Maar dat ze nu de schrik van hun leven hebben… Want ze zien op de camera die in de kinderkamer hangt iets bewegen. Het is groooooooooot! En het hangt recht in beeld!

Ze durven de kamer niet meer in. Centralist Anouk vraagt of ze een foto kunnen sturen van wat ze zien. En ook Anouk kan haar ogen niet geloven: Het lijkt… het lijkt… een héle gróte vleermuis! In Nederland komen vleermuizen voor in het wild. Maar onze exemplaren zijn niet zo groot! Dus wat voor vleermuis hangt daar? Ze denkt nog even dat ze gewoon in de maling wordt genomen.

Toch stuurt Anouk onze chauffeur. Gewapend met een net en een grote mand, want die vleermuis past niet in onze gewone bakjes lijkt het, betreedt de chauffeur voorzichtig de kamer. Hij kijkt om zich heen en probeert de vleermuis te lokaliseren. En dan ziet hij hem.. hij houdt zijn adem in… de vleermuis, daar hangt ie! Precies voor de camera! Wel 12 hele centimeters groot 🙂 De chauffeur moet hard lachen. Hij kan de kleine dwergvleermuis voorzichtig pakken en stopt hem dan toch in een klein bakje.

De kleine dwergvleermuis is waarschijnlijk per ongeluk via een raam of een kiertje naar binnen gekomen en kon zijn weg niet meer vinden naar buiten. De chauffeur rijdt naar ons hospitaal en hangt het knappe diertje buiten bij ons op het terrein. Wij zitten vlak aan de bosrand, dus dat is een fijne plek voor het vleermuisje om lekker te gaan jagen en overleven.

 

Het verhaal van de spin

Het is ‘s avonds laat als centralist Erica wordt gebeld. Twee dames in paniek vertellen dat ze een grote spin in hun trappenhuis hebben gevonden en ze durven er met geen mogelijkheid meer langs. Erica komt erachter dat het naar alle waarschijnlijkheid gewoon om een grote huisspin gaat. Deze kunnen wel 12 centimeter groot zijn met hun pootwijdte. 

Het geluk voor hun is dat chauffeur Joshua net terug is op de basis en hij hoort het gesprek. Hij zegt: “Als de dames bereid zijn om de ambulancekosten te betalen, ga ik kijken.” Dat willen de dames wel, een stoere man die de spin weg haalt! Als Joshua arriveert, is de paniek nog groter, want de spin is uit het zicht verdwenen. Joshua gaat op inspectie uit en ontdekt in de hal beneden de grote achtpotige kruiper. De dames zijn maar wat blij dat Joshua hem gevonden heeft!

Om de dames helemaal gerust te stellen neemt Joshua de spin mee. Hij brengt hem ook naar ons hospitaal om uit te zetten op ons terrein. Zo kan deze spin lekker gaan jagen bij ons in het bos. Onder de (vooral vrouwelijke) collega’s zijn de meningen verdeeld: had Joshua de spin niet lekker ergens anders los kunnen laten?!  We zijn niet allemaal zo dapper met die achtpotigen!

Het verhaal van de slang

Hier begint het verhaal al in augustus. We krijgen melding van een een slang in het Bezuidenhout. Een grote ook, die de melder de rillingen over de rug bezorgde. Maar helaas: zo snel als hij zich liet zien, kronkelt de slang weer uit het zicht. Een paar dagen later krijgen we weer een melding. Deze keer vanuit Marlot uit het bos in de buurt van de korfbalvereniging. Het lukt de melder om een foto te maken. Maar in augustus is de temperatuur zo warm, dat de slang hyperactief is en ook nu weer zo uit het zicht kronkelt, de bosjes in.

Aan de hand van de foto kunnen we in ieder geval bekijken om wat voor slang het zou gaan. Op de foto zien we een slang met een rood met zwart velletje van ruim een meter. Onze collega die jarenlange ervaring heeft met slangen, kan aan de hand van de kleursamenstelling vertellen dat het om een melkslang gaat. Er zijn namelijk ook giftige soorten die erg lijken op de melkslang, maar dan verschillen de kleuren. Probeer dus nooit zelf een slang zomaar te pakken, want bij een giftige slang kan dat heel naar aflopen. Giftige slangen mogen in sommige gevallen gehouden worden als mensen voldoen aan de wet en regelgeving. Wees altijd voorzichtig en bel altijd een professional.

En zo kwam het dat centralist Bianca afgelopen week opnieuw telefoon krijgt uit Marlot. Werklui zijn druk aan het slopen op de zolder van een woning. Bij het slopen van het plafond schrikken ze zich een hoedje: daar komt een slang naar beneden gevallen en hij verstopt zich snel weer tussen het puin. De temperaturen zijn inmiddels gedaald en dat betekent voor de slang dat hij op zoek gaat naar warmte. In dit geval bij iemand in huis. Spannend zeg. Gelukkig komt onze chauffeur Tycho snel ter plaatse en hij kan de slang eindelijk veilig stellen.

Tycho neemt de slang snel mee naar ons hospitaal om een nachtje te logeren. De volgende dag kunnen we terecht bij Reptielenzoo Serpo, de specialist in opvang voor reptielen in onze regio. Hier zit de slang veilig en krijgt hij de zorg die hij verdient. Het feit dat hij het buiten al zo lang heeft volgehouden is meer geluk dan wijsheid. Het warme weer heeft daar een rol in gespeeld. Vaak raken ze onderkoeld of raken gewond omdat ze op de weg terecht komen. Of ze sterven door gebrek aan voedsel.

Gelukkig zien we zulke kronkelende kruipers niet veel. Maar als we ze zien zijn we toch blij dat we ze kunnen helpen. Want zij kunnen er ook niks aan doen dat mensen ze vaak zo griezelig vinden!

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!