Grutto uit de Driemanspolder

23 maart 2021

Afgelopen zaterdag rukte ambulancechauffeur Hugo uit voor een grutto. Een bijzondere vogel voor onze ambulancedienst in Den Haag. De grutto is een weidevogel die wij in de randstad niet zo vaak tegenkomen als wij graag zouden willen (niet gewond natuurlijk). We zien ze graag gezond in de natuur. Gelukkig brengt de nieuwe Driemanspolder in Zoetermeer hier verandering in. Wij zien nu al dat de Driemanspolder favoriet is bij weide- en watervogels. Wat ons betreft is de Driemanspolder echt een aanwinst voor de natuur in onze regio. 

De melder van de vogel dacht dat hij misschien een gebroken vleugel had, dus Hugo is eropaf gegaan. Bij aankomst leek het toch nog wel eens een lastige klus te gaan worden om de vogel te vangen. Ook al heeft een vogel een gebroken vleugel, vaak zijn ze nog pijlsnel. Insluiten is dan vaak het beste actieplan, alleen op de grote vlaktes van de Driemanspolder is dit lastig. Hugo zag het al helemaal voor zich dat hij 1,5 uur aan zijn conditie zou moeten gaan werken. Gelukkig wilde de melder een handje helpen en wisten ze de grutto zo te sturen dat Hugo hem in één sprint te pakken had.

Recensie melder: “Complimenten aan Hugo voor zijn professionele sprint op de 100m zonder horden.” 🙂

Omdat de grutto een bedreigde diersoort is willen we extra graag dat hij opknapt. Gelukkig was de kapotte vleugel geen breuk maar vermoedelijk een verstuiking of kneuzing. De grutto is naar vogelopvang de Wulp gebracht en daar gaan ze er alles aan doen om de prachtige vogel weer op te lappen.

“De grutto staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. In de categorie Gevoelig. Rode Lijsten bevatten soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn. Rode Lijsten hebben geen officiële juridische status, maar hebben in de praktijk wel een belangrijke signaleringsfunctie. Voor deze soorten geldt een hogere prioriteit bij het nemen van actieve beschermingsmaatregelen, bijvoorbeeld door hun leefgebieden te verbeteren.” Bron: Vogelbescherming.

Foto’s gemaakt door melder. 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!