Grijze zeehondpup verplaatst naar natuurgebied

10 januari 2023

Dinsdag 10 januari kwam er bij onze meldkamer een melding binnen van wandelaars op het strand. Er lag een hele jonge zeehondpup op het strand van Scheveningen. Een gekke plek denken veel mensen, maar ook hier zouden zeehondjes gewoon moeten kunnen rusten.

Als het een gezond dier betreft is er in eerste instantie niks mis mee. Toch wordt het op Scheveningen vaak zo druk dat de zeehondjes geen rust krijgen en belaagd worden door loslopende honden en mensen die een foto willen nemen. Hier raken zeehonden ontzettend gestrest van terwijl ze juist het strand op komen om uit te rusten. Ze vluchten dan steeds opnieuw terug de zee in en kunnen op den duur oververmoeid raken. Daarom maken wij foto’s en video’s en overleggen we met de zeehondencentra per zeehond en situatie wat de beste oplossing is.

In dit geval ging het om een hele jonge grijze zeehondpup, geschat ongeveer zeven tot acht weken oud. Deze pups worden geboren in de maanden december en januari. Zoals te zien is op de foto’s heeft het zeehondje zelfs nog een gedeelte van de witte vacht. Na goedkeuring is het zeehondje door ambulancechauffeurs Rob en Anouk verplaatst naar een natuurgebied speciaal gereserveerd als rustplaats voor zeehonden. De pup is nog met een gele stip (geel staat voor onze regio) gemarkeerd zodat hij de komende dagen in de gaten gehouden kan worden.

Lees verder onder de video.

 

LET OP!: Zie je een zeehond?
Hou afstand minimaal 30 meter!!!!
Lijn loslopende honden aan. Een zeehond raakt enorm gestrest zodra hij benaderd wordt door een hond. Elk seizoen worden er zeehonden gebeten door honden met de dood als gevolg. Visa versa kunnen zeehonden ontzettend agressief zijn en ook jou en jouw hond ernstig verwonden.
Een selfie maken met een zeehond is NIET oké! Ook voor één fotootje dien je minimaal 30 meter afstand te houden.
Laat het dier met rust. De zeehond heeft ook het recht om het strand te gebruiken zonder gestoord te worden. Jaag het dier dus niet terug de zee in.
Vermoed je dat het dier ziek of gewond is? Neem contact op met 144, de dierenambulance uit de regio of de zeehondencentra.

       

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!