Goed nieuws over zeeschildpad

4 februari 2015

Op zondag 11 januari spoelde op het strand bij Wassenaar een jonge dikkopschildpad aan. De jonge dikkopschildpad (Caretta caretta) werd ’s ochtends door wandelaars opgemerkt in de lage branding op het strand, ter hoogte van Berkheide. Wij hebben de schildpad vervolgens opgehaald en naar Diergaarde Blijdorp gebracht. Blijdorp is naast Burgers’ Zoo de aangewezen instantie voor opvang van gestrande zeeschildpadden.
SCHEVENINGEN / WASSENAAR
Bij binnenkomst in Blijdorp viel op dat het dier erg apathisch was, koud aanvoelde maar ogenschijnlijk geen verwondingen had. Ook uit röntgenonderzoek kwamen geen opvallende zaken naar voren. Wel werden abnormale lever- en nierwaarden gevonden in het bloed. De schildpad had een gewicht van 2,1 kilo en een schildlengte van 24,5 centimeter. De eerste nacht werd de schildpad gehuisvest in een klein laagje water bij 14 graden Celsius om verdrinking te voorkomen. De volgende ochtend zwom het diertje tot ieders verrassing rond. Het waterniveau werd verhoogd tot 80 centimeter en de temperatuur werd in vier dagen tijd in kleine stapjes verhoogd tot 20 graden. Na zes dagen ging de schildpad eten en bleken ook de bloedwaarden een stuk beter. De komende maanden zal de schildpad in Diergaarde Blijdorp blijven om aan te sterken en om te kijken of hij geen blijvende schade heeft overgehouden aan zijn koude avontuur in de Noordzee. Daarna zal gekeken worden waar het dier weer uitgezet kan worden.

© Blijdorp zeeschildpad web

De jonge dikkopschildpad wordt gewogen door de dierenarts (foto: Diergaarde Blijdorp)

De eerste vermelding van een dikkopschildpad was in 1707. Dit dier werd na de vondst tentoongesteld in een café in Amsterdam, waar het dier na enkele dagen overleed. Sindsdien zijn er nog zeven andere meldingen uit Nederland. Voor zover bekend heeft alleen het dier dat in 2008 aanspoelde bij Groote Keeten (Noord-Holland) het overleefd. Dit verzwakte dier werd opgevangen in het aquarium van Burgers’ Zoo en later uitgezet voor de Portugese kust.

Het huidige exemplaar komt waarschijnlijk uit Florida (VS) waar een grote populatie nestelt. Jonge exemplaren maken een trip met de Golfstroom naar de Azoren en Kaapverdische Eilanden waarna ze teruggaan naar de kust van Amerika.

© Blijdorp zeeschildpad 2 web

Foto: © Frank Wagtendonk

Bron: Stichting RAVON en Diergaarde Blijdorp

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!