Gewonde meeuw uit Hofvijver gevist

20 juni 2023

Op een zondag in mei ontvingen we een melding over een gewonde meeuw op een wel heel bijzondere plek: de Hofvijver, in het centrum van Den Haag. De chauffeur die als eerste ter plaatse kwam, heeft geprobeerd de meeuw vanaf de kant met een schepnet uit het water te halen. Maar al snel werd duidelijk dat dit niet ging lukken. De chauffeur belde met de meldkamer, die er vervolgens een dierenambulance met chauffeur én bijrijder op af stuurde.

Kaylee en Janneke gingen op pad en namen een roeiboot mee. Het is natuurlijk niet zomaar toegestaan om met een boot op de Hofvijver te varen, dus namen zij eerst contact op met de politie. Nadat zij toestemming hadden gekregen, lieten zij de boot te water. Kaylee stapte erin. De meeuw zwom inmiddels helemaal aan de andere kant van de vijver, dus Kaylee moest een behoorlijk stukje peddelen om bij de vogel te komen. Bij de eerste vangpoging vanaf het water is de meeuw helaas ontsnapt. Ook Janneke, die aan wal stond met een schepnet, kon er net niet bij, maar ze gaven niet op!

Kaylee moest met de roeiboot de meeuw weer helemaal naar de andere kant van de Hofvijver drijven, zodat Janneke ook kon helpen met de actie. De wal is daar namelijk een stuk lager. Door goed samen te werken, móest het gaan lukken.

De meeuw was slim en zwom een geultje in tussen het Mauritshuis en het Torentje van de minister-president. Hier kon Kaylee niet verder met de boot. Gelukkig stond Janneke aan wal klaar om een sprint te trekken tussen de toeristen door, om het Mauritshuis heen. Helemaal aan het uiteinde van de geul probeerde ze alle toeschouwers rustig te houden, zodat de meeuw niks in de gaten zou hebben.

Toen de meeuw veilig dacht te zijn voor het bootje, sloeg Janneke vanaf de wal toe. Zij kon de meeuw zo in het schepnet naar boven halen en eindelijk de hulp bieden die het dier nodig had. Hij bleek een open botbreuk in zijn vleugel te hebben en had dus veel pijn. Kaylee en Janneke hebben de meeuw naar de dierenarts gebracht en daar is hij uit zijn lijden verlost.

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!