Gewonde groene halsbandparkiet

8 november 2022

Je hebt ze vast wel een keertje gezien: de felgroene vogels met een rode snavel die behoorlijk wat lawaai maken. We hebben het dan over de groene halsbandparkiet. Hij komt uit het zuiden van Azië en Centraal-Afrika.  

Ze zijn behoorlijk ver van hun thuis vandaan, maar naar hun zin hebben ze het wel. De halsbandparkiet komt steeds meer voor en de aantallen blijven groeien.

Vroeger waren de halsbandparkieten kooivogels. Ze zijn toen vrijgelaten/ontsnapt en verwilderd. Ze hebben zich voortgeplant en nu zie je ze best wel veel! Dan kan het natuurlijk niet uitblijven dat ze ook weleens in de problemen komen. En dan komen wij natuurlijk in actie.

De vogel in dit verhaal was mogelijk ergens tegenaan gevlogen en daarna in een tuin beland. De melder had de vogel in een doosje gestopt en belde ons.

Het was onduidelijk of de groene halsbandparkiet een vrouwtje of een mannetje was. Er zat een lichte schaafwond op de vleugel, dus brachten we het parkietje naar vogelopvang De Wulp. Hier kan hij aansterken.

Als hij sterk genoeg is, laten de medewerkers van De Wulp hem vrij. Leuk om te weten is dat ze meestal niet alleen worden vrijgelaten. De halsbandparkiet wordt in de opvang al bij zijn soortgenoten gezet. Als er meerdere parkieten sterk genoeg zijn, worden ze als groep vrijgelaten. Zo staan ze er niet alleen voor!

 

 

 

 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!