Gestrande zeehonden na storm

2 februari 2022

Storm Corrie woedde niet alleen over land, maar heeft het sommige dieren in de zee ook knap lastig gemaakt. Zeker voor zeehonden is zo’n storm flink afzien. In Scheveningen en Kijkduin boden we hulp aan gestrande zeehonden.

Het is dinsdag, de dag na storm Corrie. “Storm uit zee brengt van alles met zich mee”. Zo ook dieren en in dit geval zeehonden. De eerste zeehond wordt gevonden op Kijkduin. Het is een uitgemergelde, babyzeehond. Deze wordt opgehaald door de EHBZ Noordwijk en zij brengen hem meteen naar A Seal in Stellendam.

Ze zijn nog maar net weg of er komt een melding van een tweede zeehond. Dit keer op het strand van Scheveningen ter hoogte van de vuurtoren. De melder geeft aan dat de zeehond maar blijft liggen en ook niet aan de kant gaat voor honden. Geen goed teken! We gaan erheen om te checken. Janneke en Jenny zijn als eerste ter plaatse en zorgen voor crowd control: ze zorgen dat de zeehond veilig is en dat mensen afstand houden tot er een zeehondenwachter aanwezig is.

Vanaf het dierenhospitaal gaat Cherinda snel op weg in de 4×4 met zeehondenkist. Op het strand aangekomen blijkt het om een volwassen gewone zeehond te gaan met een wat bruinrode kop. Hij lijkt een beetje benauwd, mogelijk een teken van longworm. Verder ligt hij wel in een fijne ‘bananenhouding’. Dit noemen we zo als een zeehond met zijn staartje in een soort U ligt te rusten. We maken foto’s en video’s en overleggen opnieuw met de strandingscoördinator van A Seal. De zeehond is nog in redelijke conditie, maar de locatie waar hij ligt is wel risicovol door de vele mensen en honden. Nog maar een paar dagen eerder is er een zeehond overleden nadat hij door een hond was aangevallen. Daarom wordt besloten het dier te vangen en te verplaatsen. We bellen Kees en Rinus van EHBZ Noordwijk die vanuit A Seal alweer op weg zijn naar Den Haag. We spreken af bij ons hospitaal om de zeehond over te dragen.

Zij hebben inmiddels alweer een nieuwe melding gehad van een zeehond in Bloemendaal. Dat is mooi te combineren, want op weg daarheen kom je langs een natuurgebied aan het strand. Daar kunnen ze ons Haagse zeehondje uitzetten. Eerst krijgt hij nog een speciale markering, zodat we hem kunnen herkennen, mocht hij weer ergens opduiken. We vertrouwen bij deze zeehond op een goede afloop!

We blijven het zeggen: laat wilde dieren met rust en zorg ervoor dat je hond hen niet lastigvalt!
Ook de zeehond heeft het recht om het strand te gebruiken, zonder gestoord te worden. Het is belangrijk te onthouden dat op het strand wilde dieren leven of rusten. Het is hun enige leefgebied. Dus ga er niet vanuit dat het allemaal wel goed gaat als je je hond los laat lopen.

Zie je een zeehond liggen en het dier heeft de zogenaamde ‘banaanhouding’, dan zie je een gezonde zeehond die rust. Ze hebben, net als ieder dier, tijd nodig om uit te rusten. Want ook een zeehond moet op krachten zijn om de zee te trotseren. Jaag het dier dus niet het water in!

Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt, bel ons op 070 3282828! Of bel EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren https://ehbz-nederland.nl/) Benader het dier niet zelf. Je geeft hem dan onnodig stress. En daarbij kunnen ze behoorlijk bijten en kan dit een gevaar opleveren voor jou, je kind of je hond. Laat ze dus alsjeblieft met rust!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!