Futennest redt katje

19 april 2021

Daar zit je dan: nat, koud, geschrokken en je kan ook nog eens niet weg! Dit overkwam een katje in de Haagse gracht aan de Hogewal in de nacht van 13 op 14 april. Hoe hij daar terecht is gekomen, is voor ons een raadsel. Hij heeft moeten zwemmen voor zijn leven, want de muren van de gracht waren veel te hoog om weer op de kant te kunnen komen. Hij heeft aan de muren gekrast om zich vast te houden, maar dit is op de lange termijn niet vol te houden. Er was maar één droog plekje in de hele gracht en wat zijn we blij dat deze geluksvogel dat plekje heeft kunnen vinden!

Lees verder onder de foto’s.

Ongewenste gast
Buster, zoals we hem hebben genoemd, heeft zichzelf van de verdrinkingsdood kunnen redden door op een futennest te klimmen. De oorspronkelijke eigenaren en bouwers van het nest vonden dit een minder goed plan. Maar ja, nee zeggen tegen een bijna verdrinkende kat… dat doe je als fuut niet. En dus zat Buster daar: nat, koud en geschrokken, op de eitjes op het futennest. Want als ongevraagde gast moet je natuurlijk wel even de eitjes warm houden. De futen weken niet van het nest en bleven dapper bij de kat en hun eitjes in de buurt.

Helemaal uitgeput
Chauffeurs Edwin en Romy zijn er bij het horen van de melding direct naartoe geracet. En bij aankomst werd gelijk actie ondernomen. Edwin moest op zijn knieën om met het net bij de kat te kunnen. Voorzichtig probeerde hij Buster vanaf het nest in het net te krijgen. Het was niet te voorkomen dat Buster opnieuw in het water terecht zou komen. Gelukkig is Edwin vlug met het net en werd de kat snel opgeschept en omhoog getild. Het katje had geen enkele puf meer in zijn lichaam om tegen te sputteren.

Lees verder onder de video.

 

Ongechipt en ongecastreerd
In de ambulance werd Buster afgedroogd, op chip gecheckt en in een mandje met dikke handdoeken gedaan. Buster was helemaal uitgeblust en zijn nagels zijn compleet afgesleten, omdat hij waarschijnlijk wanhopig heeft geprobeerd uit de gracht te ontsnappen. Helaas is hij ongechipt en ongecastreerd. We weten niet hoe hij in de gracht terecht is gekomen. Wel is het een feit dat ongecastreerde katers sneller in de problemen komen omdat ze hun instinct achterna gaan. Ook is chippen natuurlijk erg belangrijk, zodat wij eigenaren meteen kunnen inlichten als hun huisdier er slecht aan toe is na bijvoorbeeld een aanrijding of ander spoedgeval. Zorg hierom altijd dat je huisdier gechipt en goed geregistreerd is.

Edwin en Romy zijn gelijk terug gegaan naar ons hospitaal waar onze gloednieuwe couveuse klaar stond voor deze patiënt. Ook na dit avontuur kunnen er namelijk nog complicaties optreden, als Buster veel water heeft binnen gekregen. Nadat Buster was opgedroogd en bijgekomen is hij verplaatst naar een groter plekje in ons hospitaal.


In onze nieuwe couveuse bijkomen.


Opgedroogd en wel.

Sommige steden hebben touwen in de grachten hangen om dieren een uitweg te bieden in dit soort situaties. Dit is een overweging die de gemeente zou kunnen maken om dit soort ongevallen te voorkomen.

En de fuutjes? Die gingen gauw terug naar hun nest om hun plekje terug te claimen.

UPDATE  (18-04-2021):
Buster blijkt Oreo te heten! Afgelopen zondag heeft de eigenaar van Oreo hem opgehaald. Ze was ontzettend blij dat hij door ons gered is van dit heftige avontuur en dat wij hem tijdelijk hebben opgevangen.

Mevrouw is direct komen kijken en Oreo was super blij zijn lieve baasje weer terug te zien. Een blije hereniging dus! Oreo is bij ons voorzien van een chip, dus mochten wij deze pechvogel in de toekomst nog een keer tegenkomen kunnen we hem direct bij zijn baas thuisbrengen. Maar laten we hopen dat dit niet nodig is. Zijn eigenaresse heeft laten weten dat Oreo meteen zijn roes uit ging slapen toen hij thuis kwam. Welterusten, Oreo!


In de armen van zijn bezorgde baasje. 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!