Ferdy is weer helemaal het heertje (8 jr.)
  1. Home
  2.  » 
  3. Geplaatste dieren
  4.  » Ferdy is weer helemaal het heertje (8 jr.)

Ferdy is weer helemaal het heertje (8 jr.)

6 maart 2023

Dit dier is al geadopteerd!

  • Kan met andere katten: ja
  • Kinderen: 12+
  • Huis met tuin
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Ferdy liep al maanden rond in een buurt waar hij niet woonde. Mensen hadden hem gezien en speurden het internet af. Zoekende of deze mooie grote rooie jongen als vermist was opgegeven. Maar helaas, nergens stond een vermelding van hem en hij ging er alsmaar slechter uitzien. Volgens de melder was hij zelfs wankel en viel hij soms om.

Hij is gewoon lief

We hebben hem gauw gevangen met een vangkooi. Want hij was niet van plan zich zomaar te laten oppakken. Ferdy was best wel boos op ons, en bromde en bromde. Maar dat bleek allemaal maar schijn hoor. Want dit ventje is gewoon lief. Maar daar kwamen we later pas achter.

Ach, ach ach..

Bij de dierenarts werd al snel duidelijk waarom hij zo lelijk deed. Ferdy zijn bek was enorm ontstoken en hij had vergevorderde tandvleesontsteking. Zo ver dat we niet rondom zijn bekje aan hem mochten komen, want alles deed hem pijn. Arme jongen: dit is niet iets van 1 dag. Hij heeft al heel lang geen dierenarts gezien, dat was ons wel duidelijk.

Heel veel pijn

Ferdy voelde zich naar en kroop achter in zijn hok tegen de wand. Hij vond het best spannend bij ons. Maar we hebben lief tegen hem gebabbeld, en hem zachtjes over zijn kopje geaaid. Zijn wangen en bekje zorgvuldig mijdend. En al snel werd hij vriendelijk en gaf hij voorzichtig kopjes tegen je hand. We hebben hem lang niet rond zijn kaken kunnen aaien, maar alleen bovenop zijn kopje. Want zodra je hem rond zijn bekje aanraakte vloog hij weg, en kroop hij ineen. Hij keek ons dan angstig aan en begreep niet waarom wij hem zoveel pijn deden. Ferdy, de mooie stoere jongen, de in hart en nieren lieve kater, was helemaal van slag.

Bij de dierenarts

Eerst maar aansterken. We hebben hem veel lekkers gegeven, het ene bakje na het andere aangereikt. Want echt goed was ‘ie er niet aan toe. Dat aansterken heeft nog een tijdje geduurd. Het was schrijnend te zien hoeveel moeite hij had met eten. Hij kreeg pijnstilling en alvast antibioticum tegen de ontstekingen. Toen hij sterk genoeg was, heeft de dierenarts Ferdy’s rotte tanden en kiezen getrokken. Zijn hoektanden en twee kiezen bleven over. De rest was er zo ernstig aan toe, dat moest eruit. En dan is het herstellen. Helaas bleef hij maar last houden van zijn tandvlees, en moest hij opnieuw naar de tandarts. De laatste twee kiezen moesten er ook uit. Er zijn 5 röntgenfoto’s gemaakt, om te onderzoeken waarom zijn tandvlees zo onrustig bleef. Maar er zijn geen wortelresten achtergebleven, er was wel wat bot reactie. Het zat hem allemaal niet mee.

Waardig heertje

Maar gelukkig met de juiste medicatie en tijd, is zijn bekje inmiddels genezen en zijn tandvlees weer mooi roze. Ferdy heeft zijn waardigheid weer terug. Hij voelt zich goed en kan zonder pijn weer smullen van zijn eten. Ook knuffelen doet hem geen zeer meer en hij is ook niet meer bang dat we hem pijn doen. Hij mauwt heel lief naar je als je zijn kamer in komt en is echt een heertje. In de losloopkamer zit hij weer rechtop: trots en waardig. In plaats van ineengedoken van ellende. Hij laat zich lekker kriebelen op zijn kopje, dat vindt hij nu zelfs heel erg lekker. Het was even een moeilijk traject voor hem, maar stiekem is hij hartstikke blij dat we hem gevangen hebben. En wij ook..

Nu nog een mooi thuis…

Wenperiode

We raden aan om elke kat eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Een overgang naar een nieuw huis is voor elke kat weer even spannend. Hij kan dan weer even terugvallen in angstig gedrag en zich vast verstoppen onder het bed, of achter het gordijn. Je kan hem het beste even tot rust laten komen, even laten bijkomen van de verhuizing. Meerdere keren per dag hem bezoeken en lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods een boekje lezen, of wat op de laptop werken in zijn kamer. Met allemaal lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associeren met iets goeds.

Zo zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Dat ‘wen’ kamertje daarna altijd openlaten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij naar terug kan rennen als ‘ie het weer te spannend vindt. Als je hem in één keer los laat in het hele huis, gaat ‘ie zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode heel erg lang. En hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.

En vooral: heb geduld en geef hem wat tijd om te wennen aan jou en aan dit nieuwe huis met die vreemde geuren en geluiden.

Ferdy is ongeveer 8 jaar, gecastreerd, gevacineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Ferdy? Vul onderstaand formulier in. 

Fotografie @ Clara Mazél

Dit dier is al geadopteerd!

Help ons de dieren helpen!