Eend met botulisme

24 september 2023

We ontvingen een melding over een gewonde eend in de berm langs de Veenweg. Onze ambulancechauffeur Sven reed ernaartoe.

De vrouwtjeseend vertoonde verschijnselen van de ziekte botulisme en is naar Vogelopvang De Wulp gebracht om hiervoor behandeld te worden. Daar is het vrouwtje gelukkig helemaal opgeknapt en uiteindelijk weer uitgezet in de natuur.

Botulisme komt veel voor bij watervogels, vooral in de zomermaanden. De oorzaak van de ziekte is een gif dat bij bepaalde omstandigheden vrijkomt door bacteriën. Die omstandigheden zijn: veel dode dieren in het water, ondiep, stilstaand en warm water.  

Als vogels botulisme krijgen, verlammen ze. De vogels kunnen dan niet meer lopen, vliegen of zwemmen. De verlamming begint vaak bij de poten en nek. Op een gegeven moment krijgen de vogels moeite met slikken en kunnen geen geluid meer maken. Uiteindelijk sterven de vogels als hun ademhalingsspieren verlammen of als ze hun hoofd niet meer boven water kunnen houden. 

Er is geen medicijn tegen botulisme, maar als de vogel op tijd naar een vogelopvang wordt gebracht, is er nog een kans. Bij de opvang wordt het gif uit het lichaam gespoeld. De vogel krijgt dan een paar keer per dag vocht toegediend, waardoor het gif het lichaam vanzelf verlaat. Ook krijgt het dier vaak een bad, waardoor hij meer ontspant met de ontlasting. Met wat geluk is de botulisme na een tijdje uit het lichaam en mag de vogel vrijgelaten worden. Dat was gelukkig ook het geval bij deze eend!

Beeldmateriaal: Dierenambulance Den Haag. Vrij te gebruiken.

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!