Eend in de problemen

5 november 2023

Afgelopen maand kregen we een melding over een eend in de buurt van de Jurriaan Kokstraat in Scheveningen. De eend zwom rondjes, wat kan duiden op de ziekte botulisme met verlammingsverschijnselen als gevolg. Chauffeur Rob had late dienst en ging ernaartoe.

De vrouwtjeseend had inderdaad dringend hulp nodig. Uitgerust met een zaklamp en een net wist Rob het vrouwtje uit het water te halen en van de verdrinkingsdood te redden. In de ambulance heeft hij de eend met schoon water gespoeld, zodat zij drinkwater binnenkreeg zonder de bacteriën van botulisme. Ook heeft Rob het vrouwtje gecontroleerd op bloedzuigers. Daarna mocht de eend opwarmen in de couveuse van de ambulance om vervolgens te overnachten in ons hospitaal. De volgende ochtend is zij naar Vogelopvang De Wulp gebracht voor verdere verzorging.

Er is geen medicijn tegen botulisme, maar als de watervogel op tijd naar een vogelopvang wordt gebracht, is er nog een kans. Bij de opvang wordt het gif uit het lichaam gespoeld. De vogel krijgt dan een paar keer per dag vocht toegediend, waardoor het gif het lichaam vanzelf verlaat. Met wat geluk is de botulisme na een tijdje uit het lichaam en mag de vogel weer worden vrijgelaten.

Beeldmateriaal © Ivar Gieles.

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!