Een speciaal plekje voor zwerfkatten

28 december 2020

Dit is een artikel uit ons magazine van december 2020. Wil jij ons magazine voortaan per post ontvangen? Word donateur!
In het magazine was plek voor slechts twee foto’s. In dit artikel is de volledige fotoreportage opgenomen. Bedankt, Agnes Ludwig, voor de prachtige serie!

 

Een speciaal plekje voor zwerfkatten, in ons hospitaal en in ons hart

In ons hospitaal vind je een speciale ruimte voor verwilderde katten. Een van onze taken is namelijk het verkleinen van de zwerfkattenpopulatie in Den Haag. En hoewel veel mensen het niet weten, boeken we op dit gebied grote successen. De afgelopen veertien jaar is Ricardo Peters onze “man on a mission”.

Ricardo ving vorig jaar maar liefst 380 katten! Wie denkt dat dit zo gedaan is komt van een koude kermis thuis. Dagen, weken, maanden en ja, soms verstrijken er zelfs jaren, voordat alle katten van een populatie gevangen zijn. Ricardo legt uit: “Mijn langste vangactie heeft vijf jaar geduurd. Ik ga door tot de laatste kat van een populatie gevangen is. Anders is alles voor niets geweest.”

Drijfveer

Dierenambulance en Hospitaal Den Haag e.o. zet zich sinds 1992 in voor zwerfkatten. Zij – en hun jongen – werden tot die tijd aan hun lot overgelaten. In de zomermaanden haalden we soms wel zeventig kittens op, waarvan er veel slecht aan toe waren. Nu is dat aantal met ongeveer vijfenzeventig procent verminderd. De populaties bestonden destijds uit wel dertig katten; nu behoren populaties van zeven tot tien katten tot de grotere.

Ricardo: “Natuurlijk is overlast een aanleiding om in actie te komen. Zwerfkatten plassen overal, ze  schreeuwen en vechten, ook met huiskatten. Dat geeft niet alleen verwondingen, maar ze kunnen via de vechtpartijen ook ziektes overdragen op huiskatten. Daarnaast moeten verwilderde katten hun eigen maaltje bij elkaar scharrelen. Zij volgen hun jachtinstinct en vangen meer inheemse diersoorten dan dat huiskatten doen. Dat is allemaal heel vervelend natuurlijk, maar mijn grootste beweegreden om de zwerfkattenpopulaties te verkleinen is dat deze dieren tussen wal en schip vallen. Ze verdienen het niet om te leven zoals zij leven.”

Katten vangen doe je niet alleen

Het vangen gebeurt volgens de TNR-methode: Trap, Neuter and Return, oftewel Vangen, Castreren/steriliseren en Terugplaatsen. Het is de meest diervriendelijke methode om het aantal zwerfkatten te verminderen. Ricardo: “Nog regelmatig denken mensen dat wij zwerfkatten euthanaseren. Laat ik dat hier duidelijk zeggen: Dat doen wij niet. Wij castreren alle katers en steriliseren de poezen. Zodat zij net zoveel jongen krijgen als dode katers en poezen: nul. We bereiken dus hetzelfde. Sterker nog, op deze manier willen meer mensen ons helpen en kunnen we meer katten vangen.”

 

“Deze katten vallen tussen wal en schip.”

 

En dat is belangrijk, want één ding is zeker: katten vangen doe je niet alleen. Ricardo: “Het grootste deel van mijn tijd gaat naar het praten met buurtbewoners. Wij vangen de katten door eten in vangkooien te zetten. Daarom is het belangrijk dat de dieren al een tijd niet gevoerd zijn. Maar maak dat maar eens duidelijk aan de trouwe zwerfkattenverzorgers. Sommige mensen zetten al jaren eten neer. Ze gaan niet op vakantie omdat ze “hun beestjes” niet alleen willen laten. Er is zoveel liefde voor de dieren! Zij stoppen niet zomaar met voeren. En andersom zijn er ook mensen die niet willen meewerken omdat zij juist niet willen dat de katten terugkomen. Een duidelijke en eerlijke uitleg is daarom het allerbelangrijkst. Als je het gesprek aangaat, met respect voor elkaars standpunten, dan is de bereidheid van mensen enorm.”

De C van CARE

Een deel van de gevangen katten brengen we na castratie of sterilisatie terug naar de plek waar ze gevangen zijn. Ricardo: “Zij zijn het beste af in het gebied dat ze kennen, in hun eigen territorium. Ik onderhoud contact met de vaste zwerfkatverzorgers. Als zij zien dat het met een zwerfkat niet goed gaat, dan bieden wij weer hulp. We zetten niet voor niets een C achter de TNR; die staat voor Care.”

 

“Je moet het sámen doen en gelukkig is de bereidheid van mensen enorm.”

 

De C van Care komt ook tot uitdrukking bij de katten waarvan we ontdekken dat het ex-huiskatten zijn. Door de katten in het hospitaal goed te observeren, herkennen onze vrijwilligers soms signalen van huiskattengedrag. Deze katten verhuizen van de zwerfkattenkamer naar een ruimte waar tijd en aandacht is om langzaam te wennen aan de interactie met mensen. En na veel geduld en overwinningen kunnen we een huisje voor hen zoeken. Bij de ene kat gebeurt dat na enkele weken, bij de andere kat is het een maandenlang traject. Iedere adoptie van een voorheen zwervende kat, is een enorme beloning voor onze vrijwilligers. Door hun geduld en oneindige liefde genieten veel katten uiteindelijk van een mooier leven.

Voorkomen is beter dan genezen

Het leven op straat is hard. Daarom zetten wij ons in om het aantal zwerfkatten te verminderen. Ricardo: “Een castratie- of sterilisatieplicht zou enorm helpen. Maar wat vooral belangrijk is: deel dit verhaal. Zorg dat mensen weten dat ze bij ons terecht kunnen. Voor zwervende katten belt bijna niemand. Pas als een kat gewond is, trekken mensen aan de bel. Hoe eerder wij een populatie kunnen vangen en neutraliseren, hoe meer dierenleed we kunnen voorkomen.”

U kunt zwerfkatten bij ons aanmelden op telefoonnummer 070 – 363 3744. Meer weten? Bezoek de speciale pagina over verwilderde zwerfkatten. 


Fotoreportage © Agnes Ludwig

Help jij ons dieren helpen?

Een castratie kost € 60,-, een sterilisatie € 130,- en een FIV- en FeLV-test € 40,-. Wij kunnen iedere euro goed gebruiken. Kijk op https://dierenambulancedenhaag.nl/steun-ons/doneer/.

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!