Een kat in het nauw …

22 april 2017

We krijgen een melding dat er een kat de boom in is gevlucht, vermoedelijk is hij geschrokken van een hond. De kat lijkt er niet uit te kunnen komen en wordt belaagd door kraaien. We weten niet hoe lang het bange dier al in de boom zit en we gaan kijken. De kat zit boven in de boom op een plaats waaronder geen takken meer zijn. De kans bestaat dat hij er echt niet meer uit durft. Omdat hij op zo‘n 10 meter hoogte zit, hebben we hulp nodig. Aangezien er meerdere bomen om de boom heen staan, denken wij dat dit ook voor de brandweer geen makkelijk klusje zal zijn. Gelukkig hebben we contact met een zeer ervaren boomklimmer die we in dit soort gevallen kunnen vragen om ons te helpen.

Als de boomklimmer ter plaatse is trekt hij zijn klimharnas aan. Hij klimt de boom in en het is duidelijk dat de kat vermoedt dat hij iets gaat doen. De kat weet zich om te draaien en kijkt met grote ogen toe hoe de bomenklimmer hem nadert. Als de bomenklimmer op ongeveer 20 centimeter afstand is, wordt het toch te benauwd voor de kat en hij pakt al zijn moed bij elkaar en klautert naar beneden en neemt zo’n sprong dat vangen met een net niet lukt. Maar de kat is uit de boom en dat was het belangrijkste, hopelijk heeft de kat zelf de weg terug gevonden naar zijn huisje om bij te komen van dit avontuur.

We krijgen vaak de vraag of deze hulp echt nodig is … katten komen toch altijd zelf wel weer uit een boom? Dit is echter niet het geval … regelmatig is de kat zo bang dat hij zich laat pakken en zich vastklemt aan zijn redder.

Ook kennen we het verhaal van kater Youp die een aantal jaren geleden, in een ander deel van ons land, zijn klimactie niet heeft overleefd. De arme kater was met zijn balletjes vast komen te zitten in de boom. Door de langdurige beknelling is hij zo gewond geraakt dat hij is overleden.

Dit wetende nemen we geen risico en we gaan altijd kijken of hulp nodig is.

© Foto’s Jos van Leeuwen

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!