Een jonge vogel gevonden. Wat nu?

13 juni 2023

GOED NIEUWS: een mini-couveuse voor iedere ambulance! Dankzij al jullie giften naar aanleiding van onze crowdfunding in 2022, van klein tot groot, kunnen we voor iedere ambulance een mini-couveuse aanschaffen. Dankzij jullie kunnen we de honderden kleine vogeltjes die wij de komende maanden vervoeren een heerlijk warm plekje bieden in de ambulance. Andere kleine diertjes, zoals baby egels en eekhoorns, kunnen natuurlijk ook lekker opwarmen in de couveuse. Dank dank dank, namens alle jonge diertjes van Den Haag en omgeving!


In het voorjaar zal de natuur weer barsten van de jonge vogels. Je herkent het aan het op en aan vliegen van ouders en het gepiep van de kleintjes in het nest. Het kan gebeuren dat je een jonge vogel ziet zitten op een plek waar je het niet verwacht. Of je ziet een hulpeloze jonge vogel en je hebt geen idee waar de ouders zijn?

Vaak is ons advies dat je het beste kan helpen door ze met rust te laten.

Wanneer halen wij vogels op?
– Als je ziet dat het jonge vogeltje gewond is.
– Als de ouders niet meer terugkomen of zijn overleden.
– Terugzetten in het nest niet meer mogelijk is.

Wat vragen wij dan van jou?
– Plaats het jonge vogeltje veilig in een doosje op een warme plek.
– Lukt dit niet? Probeer dan iets over het vogeltje te plaatsen zodat hij veilig zit.

Hieronder een aantal tips om te bepalen of een jonge vogel wel of geen hulp nodig heeft.

Nestvogeltje
Wanneer je een (bijna) kaal vogeltje vindt, is het waarschijnlijk per ongeluk uit het nest gevallen. Probeer in dit geval het nest te lokaliseren en plaats het jong hierin terug. Kun je er niet bij? Zorg dan dat het vogeltje warm zit en in een doosje met luchtgaatjes. Warmte en zo min mogelijk stress verhogen de overlevingskans aanzienlijk. Breng, indien mogelijk, het vogeltje zelf naar het dichtstbijzijnde vogelopvang. Lukt dit niet, bel de dierenambulance.

lees verder onder de foto


Dit vogeltje hoort nog in een nest. 

Nest verstoord
Het kan gebeuren dat door snoeien of andere activiteiten per ongeluk een nest kapot wordt gemaakt. Als dit gebeurt kun je proberen een tijdelijk nestje voor de vogels te maken. Neem bijvoorbeeld een boterkuipje, maak een aantal gaatjes in de onderkant en gebruik keukenpapier als nestmateriaal. Daarnaast is het belangrijk het nestje zo dicht mogelijk terug te plaatsen op de originele plek, zodat de ouders het goed kunnen vinden.

Komen de ouders nog wel terug, als ik de vogel al heb aangeraakt?
Mensen denken vaak dat vogels niet meer terug komen als je hun jongen hebt aangeraakt. Voor vogels geldt dit niet. Zij zijn niet geurgericht. Ze maken zich wel zorgen als mensen in de buurt zijn, dus neem zo snel mogelijk weer afstand.

Nest in de gaten houden
Ga naar binnen of neem genoeg afstand van het nest. Hou het nest de komende 60 minuten goed in de gaten. Jonge vogeltjes worden elke 10-20 minuten gevoerd, dus zullen de ouders snel terugkomen zodra de rust is wedergekeerd. Komen de ouders niet terug binnen 45-60 minuten? Breng dan het vogeltje zelf naar het dichtstbijzijnde vogelasiel. Lukt dit niet, bel de dierenambulance.

Uitvliegers
Wanneer de jongen groot genoeg zijn, ‘vliegen’ ze uit het nest. Deze vogels zijn in tegenstelling tot de vogels in het nest (bijna) compleet bevederd. Ze landen vaak in de buurt van het nest op de grond. Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. Dit is ook de reden dat zij de eerste dagen buiten het nest op de grond doorbrengen. De ouders zijn dan in de buurt en vliegen steeds af en aan met eten. Na een aantal dagen zal het vogeltje steeds beter leren vliegen en steeds verder zelf op pad gaan.

lees verder onder de foto


Dit vogeltje is uit het nest gekomen en mag blijven zitten als hij veilig is en zijn ouders erbij zijn. (foto: Vogelopvang de Wulp)

Onveilige plek of gevaar
Bij het uitvliegen gebeurt het soms dat de plek waar de jonge vogel terecht komt, niet veilig is. Hij zit bijvoorbeeld midden op de weg of landt in een bestraatte tuin zonder beschutting

Wanneer een jonge vogel op een onveilige plek zit, kun je hem veilig stellen door hem te verplaatsen naar een hoger gelegen tak, een begroeide plaats zoals een berm of een aangrenzende begroeide tuin. De uitvlieger leert de kunst van het overleven in deze belangrijke fase van zijn leven. In de nabijheid van huisdieren of kraaiachtigen zal hij instinctief weten dat hij zich stil moet houden, zodat ze hem niet kunnen vinden. Wel vragen wij om huisdieren uit de buurt te houden. Niet elk vogeltje zal het halen, maar dat is ook onderdeel van de natuur. Alleen de sterkste overleven.

Met rust laten
Het belangrijkste is om jonge vogels zoveel mogelijk met rust te laten en de ruimte te geven. Jouw aanwezigheid brengt stress bij het jong en de ouders en verkleint daarmee de overlevingskans van de vogel.

Uitzonderingen
Er zijn een aantal vogelsoorten die niet leren vliegen vanaf de grond, maar vanuit hun nest. Wanneer je een van deze vogels op de grond vindt, bel dan direct de vogelopvang of de dierenambulance voor advies en hulp.

  • Reigers
  • Ooievaars
  • Roofvogels, waaronder ook uilen
  • Zwaluwen

Belangrijk!
Een jonge vogel heeft de beste overlevingskansen wanneer het grootgebracht wordt door zijn eigen ouders. Probeer dus altijd eerst het jong terug te plaatsen. Laat een jong alleen ophalen wanneer je er alles aan hebt gedaan om het met de ouders te herenigen en dit niet gelukt is. Probeer niet zelf het jong groot te brengen! Inheemse vogels zijn beschermd door de Natuurbeschermingswet. Het is absoluut verboden om wilde vogels in je bezit te hebben, zonder een vergunning.

Bronnen: Vogelbescherming Nederland, Dierenbescherming, Vogelopvang de Wulp

Deel dit bericht!

Meer nieuwsberichten

Help ons de dieren helpen!