Een bijzondere vondst

14 juli 2021

Regelmatig krijgen wij telefoontjes van mensen die zeggen: ‘Er zit hier een grutto’. In veel gevallen blijkt het dan om bijvoorbeeld een houtsnip te gaan. Des te leuker is het voor onze ambulancechauffeurs als je aankomt en het toch wel zeker om een vogelsoort gaat die niet zo heel veel in onze mooie stad voorkomt.

In dit geval ging het om een prachtig exemplaar van de lepelaar. Een vogel die je vooral tegenkomt in Zeeland en op de Waddeneilanden en niet zo snel midden in Den Haag. De nog jonge lepelaar van ongeveer acht weken oud was per ongeluk gestrand in een woonwijk aan de Exloostraat. De melder heeft de lepelaar even voorzichtig op kunnen sluiten in de tuin. Dit maakte de vangactie gelukkig heel vlot en soepel. Chauffeur Rachel zag gelijk dat het jong wat aan de verzwakte en magere kant was en dat hij vermoedelijk hierom op deze vreemde locatie was neergestreken.

Met zijn lange snavel die horizontaal is afgeplat en aan het eind lepelvormig uitloopt, valt de lepelaar erg op. Wanneer jonge lepelaars uit het ei komen hebben ze nog een normale snavel, maar naarmate ze ouder worden neemt ook de lepelvorm waarnaar deze vogel vernoemd is toe. Ook de kleur van de snavel verandert wanneer het kuiken volwassen wordt.

Deze jonge lepelaar is zo snel mogelijk naar vogelopvang De Wulp gebracht. Hier hebben ze hem ontdaan van alle luizen en kreeg hij een lekker papje van waterinsecten voorgeschoteld. Zodra hij voldoende is aangesterkt en gegroeid wordt de lepelaar op een geschikte plek losgelaten.

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!