Over het algemeen vinden duiven het heerlijk om even te poedelen in een plasje water. In fonteinen en laag water in de stad kom je ze dan ook regelmatig pootjebadend tegen. Maar duiven zijn geen watervogels en hoewel hun verenpak echt wel een klein buitje kan hebben zullen de meeste duiven bij neerslag een beschutte plek opzoeken. Denk hierbij aan bomen, bruggen en onder afdakjes van gebouwen. Als je een duif ziet drijven in een sloot, meer of plas is dit dus geen goed teken.
Ambulancechauffeur Carlos ging op pad omdat een melder twee duifjes had zien drijven in de gracht aan de Soestdijksekade. Door hun vleugels te spreiden kunnen duiven wel eventjes blijven drijven maar wegvliegen met een nat verenpak uit een drijvende positie is geen optie.
Bij aankomst stond de melder met zijn dochtertje al wuivend langs het water. ‘Hier! Hier moet je zijn, kijk!’ Ja hoor daar lagen de arme stakkers in het water. Hoe ze hier beland zijn is ons een raadsel, soms komen jonge duifjes die nog niet zo bekwaam zijn tijdens hun vlieglessen in sloten of grachten terecht. Het eerste duifje was met ons schepnet van wel drie meter zo uit het water te scheppen en werd door Carlos voorzichtig in een mandje met handdoek gezet. Het tweede duifje was door de stroming langzaam van de kant af gedreven en lag inmiddels meer dan 4 meter uit de kant.
Lees verder onder de video
Alles werd uit de kast gehaald. Door met het schepnet in het water te scheppen probeerde Carlos het tweede duifje met de stroming mee te krijgen maar niks werkte. Verdorie! Hoe frustrerend is het als je een dier wilt helpen maar er gewoon NET NIET bij kunt?! Gelukkig was de melder ook nog aanwezig en samen hebben de heren over de kade heen gehangen om maar bij dat extra metertje te komen. HEBBES! Dit bewijst maar weer hoe afhankelijk wij in ons werk zijn van onze lieve bezorgde melders. Wij moeten zo nu en dan gewoon hulp vragen aan omstanders en in dit geval waren wij de melder heel erg dankbaar.
Na het vangen heeft ambulancechauffeur Carlos aan de melder gevraagd of hij een foto mocht maken van de melder en zijn dochtertje met het veilig gestelde duifje. Toppers! De duifjes zijn voor de zekerheid naar de vogelopvang vervoerd om rustig bij te komen van het avontuur.
Hoe kun jij onze chauffeurs helpen bij het redden van een dier:
– Geef altijd een duidelijke locatie, benoem zichtpunten en kijk zo nodig op Google Maps.
– Probeer het dier veilig te stellen in bijv. een doos, krat of wasmand (let hierbij altijd op je eigen veiligheid).
– Geef ruimte en luister naar de adviezen van de chauffeur.