Droevig schildpad nieuws

9 november 2017

Het heeft uitgebreid het nieuws en social media gehaald: een schildpad die was beschilderd. We hebben droevig nieuws…

Het begon met een melding van mensen die een schildpad hadden gevonden. Er was een jongetje uit school gehaald door zijn ouders en onderweg naar huis dacht dat jongetje een bal te zien liggen. Hij wilde de ‘bal’ pakken en toen bleek het een schildpad met een beschilderde schil te zijn.

Onze chauffeur Anita ontfermde zich over het dier en wist niet wat ze zag. Het schild was geel met roze geverfd. Dat hadden we nog niet eerder aan de hand gehad, dus zochten we contact met Schildpaddenopvang Alphen aan de Rijn.

Daar vertelde een medewerker ons een schokkend verhaal: “Wij krijgen met regelmaat beschilderde schildpadden binnen. Vaak is het met nagellak gedaan, in allerlei kleuren. Het heeft niets te maken met religie, maar dient een decoratief doel. Uit de omgeving van Utrecht krijgen we schildpadden waarvan 1 op de 3 een ingekleurd schild heeft.”

Hoewel we er alles aan gedaan hebben om het verwaarloosde dier te verzorgen en te (laten) helpen, is het gestorven. Verf hoort op een muur thuis of op een schildersdoek. Maar niet op een dier, niet op een schildpad. Misschien is de beschildering niet de directe doodsoorzaak geweest, maar dat het de schildpad meer kwaad dan goed heeft gedaan, dat is een feit.

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!