De stervende zwaan

25 juli 2019

Afgelopen dinsdag krijgen we een melding vanaf het Sportzicht in Den Haag. Er zou een stervende zwaan in het midden van het water drijven.

Collega Domien gaat er gauw heen, maar kan de zwaan helaas niet bereiken. Rutger is op dat moment in de meldkamer en hoort over de lastige klus. Hij besluit een waadpak te pakken en die kant op te rijden. Aangezien het door de modder onmogelijk is de zwaan met de boot te bereiken, gaat Rutger zelf het water in. De zwaan heeft duidelijke botulisme kenmerken en wordt met spoed naar Vogelasiel de Wulp gebracht, waar hij behandeld zal worden.

Hoe herken je botulisme?

Botulisme tast het zenuwstelsel aan en veroorzaakt spierverlamming. Eén van de eerste signalen die opvalt is dat de vogels niet kunnen vliegen. Daarna raken de spieren in de poten verlamd, en bewegen de vogels zich voort over water- en moddervlaktes d.m.v. hun vleugels. Verlamming van het derde ooglid en de nekspieren volgen. Wanneer ze dit stadium hebben bereikt, verdrinken ze. Diegene die niet verdrinken of gevonden worden, sterven alsnog aan ademhalingsstoornissen wanneer de verlamming zich verder door het lichaam verspreidt. Vogels kunnen hiervoor worden behandeld als we er snel bij zijn.

Zie je een watervogel met deze verschijnselen? Bel ons direct op 070 3282828

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!