De aanhouder wint

8 februari 2016

Een lastige klus … maar de aanhouder wint

Al geruime tijd zijn wij bezig met een aalscholver in Zoetermeer die overduidelijk onze hulp nodig heeft. De aalscholver heeft een vishaak met 3 punten door zijn snavel en daaraan hangt een grote nepvis. De vishaak wordt normaliter voor roofvissen gebruikt en is erg stevig. De aalscholver laat zich helaas niet zomaar pakken. We hebben al meerdere pogingen gedaan, maar hij is nog te sterk. Zodra dat wij in de buurt komen, duikt hij onder om aan het einde van de sloot weer omhoog te komen.

Er komen diverse meldingen binnen, de eerste vanaf het Wallenpad in Zoetermeer. We gaan steeds kijken, maar de vogel is duidelijk nog in een goede conditie en weet steeds onder water te duiken om een eind verder weer boven te komen. Aan het einde van een zondagmiddag, krijgen wij weer een melding over de aalscholver. Hij heeft zich verplaatst en ligt nu op een brug bij de Zegwaartseweg. Bij aankomst duikt de vogel in een smalle sloot. Als hij weer boven komt, blijkt dat hij door een duiker onder de kruising met de Hugo de Grootlaan is gegaan. Aan de andere kant van de duiker wordt de sloot weer breder en lastiger om de aalscholver te vangen. We besluiten gebruik te maken van de duiker. Door kabaal te maken aan de brede kant van de duiker, hopen we dat hij terug zwemt door de duiker richting een vangnet. Met succes, we hebben de onfortuinlijke aalscholver te pakken.

We tillen de aalscholver uit de sloot en het is direct duidelijk dat we de haak niet simpelweg uit de snavel kunnen halen. De haak is dwars door de tong en vervolgens door de onderkant van de snavel gegaan. We besluiten met hem naar het vogelasiel Delft te rijden. Daar wordt de ellendige nepvis verwijderd. Vervolgens gaan we aan de slag met de enorme haak. Met veel moeite krijgen we de haak doorgeknipt maar dan nog is het lastig om de tong er zo voorzichtig mogelijk uit te krijgen. Al snel is duidelijk dat de tong niet bloed en misschien wel al aan het afsterven is. Met veel moeite krijgen we de haak eruit

Hoewel deze aalscholver een sterke vogels is, die zich lange tijd niet gewonnen heeft gegeven, blijft de aankomende periode kritiek. Om te kunnen overleven in de natuur moet hij zelfstandig kunnen eten. Daarom wordt besloten hem de aankomende dagen in gevangenschap te houden om te kijken of hij kan eten. Als dat niet lukt, zal hij helaas ingeslapen moeten worden bij een dierenarts om verder lijden te voorkomen.

Aankomende dagen zullen wij contact blijven houden met het vogelasiel om te horen hoe het gaat, we gaan hard duimen dat hij gaat eten.

aalscholver2web

aalscholver

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!