Dappere moedereend vecht voor eitjes

20 februari 2024

Als moeder wil je natuurlijk niets anders dan je kroost beschermen. Dit kan voor wilde dieren een uitdaging zijn. Deze moedereend had ontzettend haar best gedaan om een veilige plek te vinden om te broeden. Helaas dacht een stel Canadese ganzen en een koppel zwanen hier precies hetzelfde over.

De drie nesten lagen allemaal op het vogeleiland aan de Strausslaan in Den Haag. Dit eiland is speciaal aangelegd zodat watervogels hier veilig kunnen broeden zonder teveel last van mensen en roofdieren. Helaas was het in het voorjaar 2023 een beetje overbevolkt. De nesten lagen amper een paar meter uit elkaar en hierdoor ontstond ruzie.

In eerste instantie werd er door de melders gedacht dat de arme eend verstrikt zat aan draad op het eiland. Er was vanaf de weg duidelijk bloed te zien op het lijf van de eend. En als ze niet vast zou zitten, zou ze zich niet constant laten belagen door de zwanen, zo dachten de melders.

De waarheid bleek ontroerender, want deze dappere eend zat nergens aan vast. Ze zat op haar nest en beschermde haar eitjes. Ondanks haar verwondingen en de talloze afranselingen die ze moest verduren, liet ze haar eitjes niet in de steek!

Omdat het eiland ook voor ons niet bereikbaar was, schakelde chauffeur Janneke de hulp van de brandweer in. Uitgerust met een waterpak en één van onze netten, kon de brandweer de eieren voorzichtig van het nest halen. De eitjes zijn door Janneke veilig ingepakt en direct in de couveuse in onze ambulance gelegd. De dappere moedereend vluchtte niet van het eiland af, maar keerde direct terug naar haar nestje. Gelukkig hebben we ook haar kunnen vangen.

Na een snelle check bij de dierenarts bleek de eend zwaargewond op haar rug en borst. Gelukkig waren het allemaal oppervlakkige wonden en leek ze geen breuken te hebben. Wel maakte Janneke zich zorgen om haar zware ademhaling. We hebben pijnstilling toegediend en Janneke heeft de wonden op onze basis schoongespoeld en ingesmeerd met honingzalf. De volgende morgen is moeder met eitjes door gebracht naar Vogelopvang De Wulp.

De reden dat moedereend zo zwaar ademhaalde was pure woede, omdat haar eitjes op het punt stonden om uit te komen. Gelukkig zijn ze weer veilig en weer samen. De rugwond van moedereend genas goed. De eitjes zijn uitgekomen en na verloop van tijd zijn de kinderen met moeder weer uitgezet in de natuur.

Beeldmateriaal © Ivar Gieles.

 

Dit actieverhaal is eerder geplaatst in ons magazine. Wil je ons magazine ook ontvangen? Word donateur!

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!