Dappere kauw met zwemdiploma

27 februari 2022

Afbeelding ter illustratie.

Tijdens de laatste storm kregen we een melding over een vogel die vijf meter hoog in een boom vast zou zitten.

Onze chauffeur Femke ging erop af. Haar rit leidde naar een grote, oude boom aan het water. De wind had daar vrij spel en het was koud. In de boom zag ze een kauw. Volgens de melder zat die al ruim een dag vast aan het uiteinde van een dikke tak. En die hing ook nog eens boven het water. Met regen en windstoten van ruim 100 km per uur was het vast extra stressvol voor dit diertje. Goed dat iemand omhoog had gekeken!

Gelukkig had de brandweer, ondanks de drukte, even tijd om ons te helpen. Ook zij moesten goed nadenken over hoe ze bij het kauwtje konden komen. De poging om een touw om de tak te gooien, om hem naar beneden te trekken mislukte. De tak zat te hoog. Uiteindelijk konden ze op de ladder met een lange zaag de hele tak afzagen. Maar voor het kauwtje was het avontuur nog niet voorbij. Bij het losraken van de tak schoot het kauwtje ook los. Het plonste zo het water in, terwijl de tak netjes op de kade landde.

Omdat Femke rekening gehouden had met dit scenario, lag het net al klaar. Maar het kauwtje was helaas te ver in het water terechtgekomen om er bij te kunnen, zelfs met het net. Gelukkig hadden we met een sterke, slimme kauw te maken die ook nog eens een zwemdiploma leek te hebben. Hij zwom (met zijn vleugels) zelf richting het droge net en kon zo toch aan kant gehaald worden.

Helaas had zijn vleugel wat schade opgelopen door de beknelling, maar hij leek geen breuken te hebben. We hebben hem eerst lekker drooggewreven en lekker in een handdoek gewikkeld. Daarna is hij naar vogelopvang De Wulp gebracht, waar hij zich gelijk op een bakje eten stortte! Met dit kauwtje komt het gelukkig wel goed. De kanjer!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!