Dahli: lekker gek spelebeest (3 jr.)
  1. Home
  2.  » 
  3. Adoptiedieren
  4.  » Dahli: lekker gek spelebeest (3 jr.)

Dahli: lekker gek spelebeest (3 jr.)

26 juli 2022

Ga je nog op vakantie? Kijk dan na je vakantie wie er nog een huisje zoekt…. We reserveren dieren niet.

  •  Andere katten: nee
  • Kinderen: 10+
  • Appartement met catproof balkon (geheel met gaas afgezet)
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: blaasgruisdieet

Dahli was er heel slecht aan toe toen we hem ophaalden na een melding. Zijn situatie was levensbedreigend en had echt geen dag langer moeten duren. Wat was er aan de hand, wil je dan weten? Nou… niet kunnen plassen. Dat is bij katers, zeg maar, geen kattenpis.

Van verstopping…

Dahli was uitgedroogd en had een ondertemperatuur die zo laag was dat hij niet gemeten kon worden – dat wilde zeggen: ónder de 33 graden. Bleke slijmvliezen, niets willen eten, sloom, allemaal tekenen dat er een shock aan zit te komen. De dierenarts waar we Dahli met spoed naartoe hadden gebracht, had gelukkig direct in de gaten wat het probleem was: een verstopte penis, waardoor de urine niet weg kon. Dit is voor katers een echte spoedsituatie waarbij direct ingrijpen nodig is –niet pas na dagen of weken, maar onmiddellijk. Dahli kreeg meteen een katheter ingebracht en dat leverde naast urine ook veel donker bloed op. Hij kreeg een vochtinfuus, antibiotica en pijnstilling.
Iedere paar uur werd zijn temperatuur gecontroleerd en die kroop heel langzaam omhoog.

Nadat hij gestabiliseerd was, werd hij overgebracht naar ons hospitaal voor verdere verzorging. We gingen door met infuus en antibiotica. Uiteraard werd Dahli op ‘blaasgruisdieet’ gezet, dat de vorming van kristallen (‘struviet’) in de urinewegen tegengaat. Toch duurde het nog vele weken voordat Dahli uit de narigheid was. Hij bleef maar kleine beetjes plassen, had regelmatig pijn bij het plassen, en af en toe ook weer bloed. Tot drie keer toe heeft hij een katheter gehad om hem te helpen. Intussen werden nog extra urineonderzoeken gedaan en een echo gemaakt. Daarop gelukkig te zien was dat zijn organen wel allemaal tip-top in orde zijn! Hij is ook nog een jong ventje, onze Dahli. Hij heeft gewoon de domme pech dat zijn waterleiding heel krap is aangelegd.

Uiteindelijk heeft de dierenarts d.m.v. een operatie een penisamputatie uitgevoerd. Een hele opluchting voor Dahli, eindelijk kon hij zonder pijn plassen! Het klinkt wel heftig zo’n amputatie, maar voor Dahli was het de beste oplossing. Hij heeft er helemaal geen last van en kan zonder plasser gewoon gezond oud worden.
Tussen al het geplaag met katheters, de operatie, onderzoeken en gedoe door, was Dahli wél lekker opgeknapt: hij at en dronk al snel weer goed. Hij bleek een ontzettend lieve lieverd die gek is op aaien en knuffelen en… ontpopte zich als een gek spelebeest.

…naar verstoppertje spelen

Hij moest best lang in de quarantainekamer blijven en in zijn hok. Helemaal niet leuk als je zélf vindt dat je best wel weer gewoon kunt rondrennen! Dahli is gek op zijn speelgoed en gaat he-le-maal los met balletjes, veertjes en wat dan ook. Zelf had hij ook een leuk spel uitgevonden in zijn quarantainehok: verstoppertje spelen! Onder een krant of onder een handdoek verstoppen. Niet uit angst hoor, welnee! Baldadigheid. En dan even koekeloeren of iemand je ziet… en dan TADAAA! Tevoorschijn stuiven. Leuk joh. De verzorgers vonden dat ook een mooi spel, dus je kon ’t ook samen spelen.

Inmiddels zit Dahli in een losloopkamer, dus hè hè, eindelijk kan hij los! Speelgoed is toch nog véél leuker als je de hele kamer door kunt in plaats van alleen dat kleine hok! Kortom, Dahli heeft wat in te halen, en heeft daar heul veul zin in. Hij vindt het ook erg leuk om gezellig op schoot te zitten, dan gaat zijn motortje aan en zit hij heerlijk keihard te spinnen.
Dahli zoekt dus mensen die héél veel speelgoed en héél veel knuffels en aaitjes te geven hebben!
Vanwege Dahli’s probleempje met zijn leidingen zoeken we een nieuw baasje of vrouwtje voor hem met een appartement, zodat hij binnen blijft en op de kattenbak gaat. Ook moet hij op blaasgruisdieet worden gehouden, wat hij gelukkig heel lekker vindt.

Verdere verzorging en wenperiode

We zoeken voor Dahli een appartement, zodat hij binnen blijft en op de kattenbak gaat. Op die manier kun je namelijk dagelijks in de gaten houden of hij goed blijft plassen. Ook moet hij de rest van zijn leven op blaasgruisdieet blijven, wat hij gelukkig heel lekker vindt. Hij mag dus niet gaan snacken bij de buren. De goede hoop is dat het blaasgruisdieet verdere problemen bij hem in de toekomst zal voorkomen, maar het is heel belangrijk om er alert op te blijven. Niet kunnen plassen vormt bij katers al binnen 24 uur een spoedgeval.

Een overgang naar een nieuw huis kan voor een kat heel spannend zijn. Na plaatsing kan een kat soms even terugvallen in gedrag en zich verstoppen. We raden aan om Dahli eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren. Laat hem maar even tot rust komen. Meerdere keren per dag hem bezoeken en lekker bij hem zitten en tegen hem praten, zodat hij je stem en je geur leert kennen. Als hij snapt dat alles veilig is, dan langzaam uitbreiden in een groter deel van het huis. Als je hem in één keer loslaat, gaat hij zich misschien verstoppen, en dan duurt de wenperiode erg lang.

Dahli is ca. 3 jaar, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Dahli? Vul het formulier op de website in (laat alsjeblieft je tel. nr. achter).

Fotografie: Clara Mazèl

 

 

 

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Dahli: lekker gek spelebeest (3 jr.)