Cutie had een verrassing in petto (4 jaar)

26 januari 2024

  • Kan met andere katten: dit hebben we nog niet geprobeerd
  • Kan met honden: dit hebben we nog niet geprobeerd
  • Kinderen: 12+
  • Huis met tuin of appartement met volledig afgenet balkon
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Deze knappe kater was in het voorjaar al een poosje ‘te gast’ geweest bij ons, in het kader van ons Zwerfkattenproject, en daarna weer uitgezet. In september trok de oplettende dame die hem voerde opnieuw aan de bel, omdat hij mank liep.

Pijnlijk teentje

Cutie, zoals hij werd genoemd, had een erg pijnlijke teen. Uiteraard kreeg hij direct pijnstilling. Na onderzoek naar de oorzaak, werd duidelijk dat het probleem niet vanzelf zou vergaan. De dierenarts besloot tot amputatie van het teentje, zodat Cutie weer pijnloos door het leven kon gaan. Na enige hersteltijd, waarbij Cutie streken uithaalde zoals zijn kapje af weten te krijgen, heelde zijn pootje goed en had hij geen pijn meer.

Zijn naam waarmaken

Ondertussen maakte Cutie zijn naam nog niet meteen waar. De eerste maanden van zijn verblijf als patiëntje in ons hospitaal was hij ‘t niet eens met zijn hokje, met de behandelingen en met die mensen die telkens (met handen!!) in zijn hok kwamen om schoon te maken. ‘Ga weg!’, riep hij dan, en blies en gromde. Maar ook bij Cutie gaven onze verzorgers niet op. Ze bleven lieve woordjes zeggen, bleven proberen of hij wilde komen snuffelen aan hun hand. En kijk, wat geduld en rust en liefde al niet kan doen… Cutie gaf zich gewonnen. Eerst bij enkele verzorgers, en gaandeweg bij steeds meer, liet hij zich aanraken, toen aaien en toen kroelen.

Kroeliewoelie

Lang verhaal kort, Cutie is ‘ontmaskerd’ als echte kroeliewoelie. Hij wil nu hééél graag geaaid worden, en gekroeld, over zijn koppie en zijn ruggetje. Dan gaat hij liggen rollen en kneedt hij met zijn voetjes. ‘Lekkerrrr!! Ga maar door!!’

Geduld en liefde

Cutie is nu dus écht een cutie. We zoeken voor hem wél mensen die begrijpen dat hij je even wil leren kennen. Dat je niet te snel moet willen gaan, dat je hem respecteert en ruimte geeft. Zijn knuffelige aard komt ‘t beste tot zijn recht als hij zich niet gedwongen voelt.

Wenperiode

Iedere kat moet na een plaatsing wennen aan een nieuw huis. Cutie kan weer terugvallen in angstig gedrag en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Eenmaal thuis raden we aan om hem eerst geruime tijd in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing.

Als je hem in één keer loslaat in het hele huis, is er kans dat hij zich gaat verstoppen en moeilijk weer te vinden is! Ga een paar keer per dag bij hem zitten en tegen hem praten, met wat lekkere hapjes, zodat hij jouw geur gaat associëren met iets goeds. Maar laat hem óók regelmatig even alleen, zodat hij tot rust kan komen. Gelet op zijn voorgeschiedenis is het belangrijk om hem tijd te geven om zich veilig te gaan voelen en te ontspannen.

Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart waar hij naar terug rent, in plaats van weg rent.

Cutie is ca. 4 jaar, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.
Wil jij kennismaken met Cutie? Vul het formulier hieronder in.

Fotografie © Simone Janssen

 

Reageer op Cutie had een verrassing in petto (4 jaar)

Help ons de dieren helpen!